Na #LáskyČas nemusíte čekat do května. Vybrali jsme pro vás tipy a recepty pro rostlinné Velikonoční svátky ohleduplné ke zvířatům, přírodě a nám všem. Od mazance, přes nádivku až po výzdobu. Krásné a veselé, rostlinné jaro!
RECEPTY
Hráškový restaurant
s bramborovými kopečky, slaninou z hlívy a hráškovými klíčky
Hrášek rozmixujeme s vodou nebo velmi jemně soleným zeleninovým vývarem, provaříme a nezahušťujeme smetanou, ani nepřeháníme se solí. Polévku následně zahustí bramborová kaše (sevírováno kopečkovačem na zmrzlinu). Hlívu osmažíme na sezamovém oleji a osolíme.
Nádivka s uzeným
Quiche se špenátem a houbami
TIP: Ke špenátu přidejte mladé listy kopřiv, česnek můžete použít medvědí.
Jidášky
„Zveganizovala jsem recept ze staré kuchařky a výsledek je víc než uspokojující!“ – It is me Ronie
Zobrazit recept
Recept na 8 kousků:
- 300 g hladké mouky
- 35 g vegan margarínu pokojové teploty
- 1 vrchovatá ČL rostlinného jogurtu (asi by šla vynechat)
- 100 ml rostlinné smetany
- 40 g cukru
- 5 g sušeného droždí
- špetka soli
- špetka muškátového květu
- kůra ze 1/4 citronu
Na potření před pečením:
- rostlinné mléko se špetkou kurkumy
(Kurkuma je tam jen pro barvu, po upečení není cítit. Můžete jí ale i vynechat.)
A na potření po upečení:
- několik lžic agávového sirupu a pár kapek oleje
(Můžete určitě použít i javorový sirup.)
Postup:
Smetanu zahřejeme na teplotu lidského těla. Všechny ingredience i se zahřátou smetanou smícháme v míse a rukama hněteme 5-10 minut. Pokud se těsto lepí, přidáme mouku. Necháme hodinu kynout na teplém místě. Moje babička ho dává pod peřinu 🙂 Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Pak rozdělíme těsto na 8 kousků, z kterých rukama vyválíme hady, tenké asi 1,5 cm. Ty pak stočíme do požadovaných tvarů. Dáme na plech a necháme kynout dalších 15 minut. Pak potřeme mlékem s kurkumou a pečeme na 190 °C 10-15 minut. Hned po vytažení z trouby potřeme směsí z agáve a oleje.
Pokud se nebojíte břichabolu, jezte je ještě teplé.
– It is me Ronie
TIPY
Ve většině receptů (hlavně při pečení) není třeba vejce nijak nahrazovat. Mazanec pomašlujte vodou s cukrem, sníh vyšleháte z bramborových bílků.
Chuť vajec vykouzlí Černá sůl, barvu dodá špetka kurkumy. Experimentujte se základem, místo tofu nebo avokáda si osolte květákovou míchanici!
Vyrobte si vlastní ovesné mléko. Místo másla použijte rostlinný olej vhodný pro vysoké teploty.
KUCHAŘKY
Blogerky i profesionální kuchařky a cukrářky pro vás sepsaly mnoho chutných receptů lokálních rostlinných jídel.
A CO TEDA JÍŠ?
– Linda Müllerová
ZDRAVĚ JÍST
– Lenka Špaček
SLOVEGÁN
– Nikoleta Kováčová
MODERNÍ VEGANSKÉ DEZERTY
– Petra Stahlová
MAMI, DÁŠ DOBROTU?
– Taťána Shamma