1. fáze: Seznamování
V první fázi se seznámíme s absolutními základy veganského jídelníčku. Ukážeme si v jakých obchodech nebo e-shopech seženete alternativy burgerů, párečků, šlehačky nebo míchaných vajíček. Bude to fáze veganského konzumu.
V první fázi se seznámíme s absolutními základy veganského jídelníčku. Ukážeme si v jakých obchodech nebo e-shopech seženete alternativy burgerů, párečků, šlehačky nebo míchaných vajíček. Bude to fáze veganského konzumu.
V druhé fázi se z kupovaných alternativ přesuneme k domácím výrobkům. Ukážeme si jak snadné a ekonomicky výhodné je, si místo kupovaného ořechového nebo obilovinového mléka, jogurtu, margarínu apod. udělat domácí verzi.
V poslední fázi se seznámíme s nejzdravější formou čistě rostlinné stravy. Zboříme koncept plátku a přílohy, ukážeme jak zdravě sladit, jak se vyhnout olejům, lepku a obecně zpracovaným výrobkům.
Uvedené recepty jsou inspirační a orientační. Pokud vám z jakéhokoliv důvodu některý z nich nevyhovuje, mrkněte na autorský blog uvedený pod receptem a nebo jakýkoliv další v sekci Odkazy a najděte si recept podle vašeho gusta.
Máte speciální požadavky na výživu?
V první fázi se seznámíme s absolutními základy veganského jídelníčku a ukážeme si, že nám nebude chybět žádná prasárnička, v podobě burgeru, párečků, šlehačky nebo míchaných vajíček. Bude to fáze veganského konzumu.
Spousta lidí se ptá, proč se výrábí veganské alternativy k živočisným výrobkům:
Vždyť vegani přeci nechtějí jíst maso! Tak proč si ho teď vymýšlejí ze zeleniny?
Pointa je v tom, že je úplně jedno, jestli si chcete živočisné výrobky připomínat nebo ne. Hlavní je, že výroba těchto výrobků je etická, mnohokrát ekologičtější a udržitelnější než ta živočišná.
A v neposlední řadě je využití kupovaných alternativ nejsnazší způsob přechodu. Jednoduše nahradíte živočišný plátek za rostlinný, včetně zachování postupu přípravy.
DEN 1 | DEN 2 | DEN 3 | DEN 4 | DEN 5 | |
---|---|---|---|---|---|
TÉMA DNE | NÁKUPY 10 věcí, co by neměly chybět v kuchyni | NÁKUPY jak číst složení a na co si dát pozor | ALTERNATIVY MASA | ALTERNATIVY MASApředstavení vychytávek – slanina, sádlo, škvarky… | CO JE TOFU? a co všechno s ním můžu dělat |
SNÍDANĚ | RAW Pohanková kaše | Smoothie bowl: jahodovo-ovesná mísa | Salámový rohlík | Chleba s paštikou | Palačinky s tvarohem |
OBĚD | Rajda s písmenkama | BLT Sendvič | Kuře na paprice | Párky s čočkou | Knedlíky s uzeným |
VEČEŘE | Seitan na žampionech a bramborové harmoniky | Sojové výpečky s bramborovým knedlíkem a špenátem | Seitan Burger | Zrzavá omáčka s hovězími nudličkami a brusinkovým knedlíkem | Limetkové Tofu v kokosu, se šťouchaným avokádovým bramborem |
TIP | Pořiďte si znovu použitelnou tašku na nákup a sáčky na ovoce třeba v e-shopu Econea. | Zajděte do vašeho běžného supermarketu, najít část se zdravou výživou. Omrkněte všechny druhy luštěnin, obilovin a ořechů, ať máte přehled. | Nakupte si alternativy masa na 3. a 4. den. Mrkněte na PuroShop.cz | Kdo nechce vařit, skočte si na vegan burger.Najděte si nejbližší podnik na Happy Cow | Zjistěte, jaká je veganská nabídka v supermarketu, kam běžně chodíte. |
DEN 6 | DEN 7 | DEN 8 | DEN 9 | DEN 10 | |
---|---|---|---|---|---|
TÉMA DNE | CO JE TOFU?pomazánky, dipy, majonézy | ALTERNATIVY MLÉKA, JOGURTU A SMETANY | ALTERNATIVY SÝRŮ | ALTERNATIVY VAJECchuťově a texturou | ALTERNATIVY VAJECpečící speciál |
SNÍDANĚ | Tortilly s koprotofu salátem | Zapečený toast s rajčaty a „parmezánem“ | Panini s kapustou, česnekem, čedarem a jablkem | Anglická snídaně | Lívance |
OBĚD | Cuketové špagety se sezamovým tofu | Těstoviny s omáčkou z modrého sýra s hruškou, ořechy a pažitkou | Mac & Cheese | Španělský ptáček s rýží | Šunkofleky |
VEČEŘE | Smažený květák s bramborovou kaší a pažitkovou tofunézou | Koprovka s houbovým knedlíkem | Cheese Burger | Omeleta | Slaný quiche |
TIP | Nakupte si alternativy mléka a sýrů na 7. a 8. den. Ochutnejte český výrobek Nemléko. | Poptejte se na jídla ve vegan úpravě ve svých oblíbených podnicích, třeba budete příjemně překvapeni! | Skočte si na cheese burger do Forky’s. | Veganské volské oko | Zajděte si na omeletu nebo lívance do Momentu! |
V druhé fázi se z kupovaných alternativ přesuneme k domácím výrobkům. Ukážeme si jak snadné a ekonomicky výhodné je, si místo kupovaného ořechového nebo obilovinového mléka, jogurtu, margarínu apod. udělat domácí verzi.
Budete zírat, jak jednoduché je udělat si domácí „mléčné“ výrobky z ořechů.
Nepochopíte to nekonečné množství kombinací surovin na základní hmotu, z které si můžete udělat karbanátek, luxusní burger, kuličky ke špagetám nebo sekanou.
Prozradíme vám spoustu jednoduchých a velmi efektivních triků z oblasti surovin, postupů i kuchyňských pomocníků. Vyrobíme si želatinu z řasy, sníh z cizrnového nálevu a odhalíme spoustu dalších kulinářských vychytávek.
DEN 11 | DEN 12 | DEN 13 | DEN 14 | DEN 15 | |
---|---|---|---|---|---|
TÉMA DNE | ALTERNATIVY MOŘSKÝCH CHUTÍ | ALTERNATIVY MOŘSKÝCH CHUTÍřasový speciál | DOMÁCÍ ALTERNATIVY MASA | DOMÁCÍ ALTERNATIVY MASA | ALTERNATIVY ŽELATINY |
SNÍDANĚ | Salát s krevetami | Cizrnový salát | Hlívová paštika | Carpaccio s Ricottou | Chia pudink |
OBĚD | Vish & Chips | Wakame polévka | Bloody Beet Burger | Falafel s hummusem, tzatzikama, plněnými vinnými listy, artyčokama, sušenými rajčaty a olivami | Kešu sýr k vínu |
VEČEŘE | Sushi | Celerové/houbové řízečky s br. salátem | Cizrna na paprice | Čočková sekaná | Tlačenka z agaru |
TIP | Zajděte si na sushi nebo thajské kari s krevetami do Loving Hutu | Vyzkoušejte Chipsy z řas!Dají se najít i v asijské večerce. | Zajděte si na večeři do restaurace Forrest. | Objednejte si polední menu z restaurace Forky’s. | Nakupujte bonbóny na váhu v obchodech Bez Obalu |
DEN 16 | DEN 17 | DEN 18 | DEN 19 | DEN 20 | |
---|---|---|---|---|---|
TÉMA DNE | JAK NA DOMÁCÍ MLÉKO A SMETANU | JAK NA DOMÁCÍ SÝRY A JOGURTY | JAK NA DOMÁCÍ SOJANÉZU A ŠLEHAČKU | ZMRZLINA | CO JE TO AQUAFABA? |
SNÍDANĚ | Čokoládovo-banánový shake | Ořechová granola s jogurtem | Kremrole | Donuty s čokoládovou polevou | Řecký mléčný koláč |
OBĚD | Kulajda | Pizza Margherita | Burger s jalapeños a cuketou | Nasi Goreng | Ravioli s dýní a sýrem |
VEČEŘE | Smetanová slunečnicová omáčka k těstovinám nebo karbanátkům z okary a šťouchaným bramborám | Zrající bylinkový sýr | Pochoutkový salát | Kynuté ovocné knedlíky | Hummus se zeleninou |
TIP | Světový den rostlinných mléčných výrobků je 22. srpna. | Ochutnejte pizzu z Chutnej nebo objevte ve svém okolí pizzu ve veganské úpravě.Nezapomeňte, že většina pizzy bez masa, smetany a sýru je veganská (raději si to samozřejmě ověřte) | Navštivte kavárnu Moment a dejte si palačinky se šlehačkou! | Ochutnejte novou zmrzku od Nemléko | Skočte na snídani do Herbivore |
V poslední fázi se seznámíme s nejzdravější formou čistě rostlinné stravy. Ukážeme jak zdravě sladit, jak se vyhnout olejům, lepku a obecně zpracovaným výrobkům.
Zboříme klasický koncept „plátku“ a přílohy a nahradíme jej mísami hojnosti.
Veganství vůbec nemusí být jen tofu na 1000 způsobů.
Dále si prozradíme, proč je lepší přijímat tuky přirozeně v potravinách místo extrahovaných tuků ve formě olejů nebo margarínů. Koukneme se na přirozeně bezlepkové traviny a sirupy z květů a výhonků.
Poslední fáze se nese v duchu očisty nejenom osobní – probereme půst a netestovanou kosmetiku, ale také domácí – probereme ekologické čistící přípravky a udržitelnou módu.
DEN 21 | DEN 22 | DEN 23 | DEN 24 | DEN 25 | |
---|---|---|---|---|---|
TÉMA DNE | DOMÁCÍ ÚKLIDzero-waste | DOMÁCÍ LÁZNĚnetestovaná kosmetika a věci do koupelny | CO JE TO PŮSTFreshe & Smoothies | CO (NE)VÍME O VÝŽIVĚNutrienty & Suplementy | CO JSOU SUPERFOODSA další super záležitosti jako sušení, klíčení a kvašení |
SNÍDANĚ | Salát s pomerančem a chlebík s mrkvičkovou pomazánkou | Slané muffiny | Fresh | RAW wrapy | Superfood smoothie & proteinová kulička |
OBĚD | Burrito | Salát s dýní a hruškou | Karbanátky | Pohankový salát s jablkem a pomerančem | Kelp nudle |
VEČEŘE | Z jednoho hrnce | Letní závitky | Krekry s dipem | Ramen | Quinoa |
TIP | Zkuste veganskou verzi burrita v Burrito Loco. | Prozkoumejte nabídku produktů a služeb od našich partnerů:LUSH | Econea | Lady Bio | Biooo | Biosophy | Odměňte se veganskou kuchařkou. | Na e-shopu Vegan Fighter najdete doplňky stravy, včetně B12. | Ochutnejte kimči Bacilli od Nemléka.Vykličte si štěstíčko se Sonnentorem. |
DEN 26 | DEN 27 | DEN 28 | DEN 29 | DEN 30 | |
---|---|---|---|---|---|
TÉMA DNE | CO MÍSTO CUKRU? | DEN BEZ LEPKU | MÍSY HOJNOSTI „nový“ koncept kompozice na talíři | MÓDA | PARTY! |
SNÍDANĚ | Green smoothie bowl | Banánové palačinky | Ovocná mísa hojnosti | Kiwi a mango smoothie bowl | RAW rolky |
OBĚD | Podzimní salát s čočkou beluga, hrozny a pečenou dýní | Těstoviny z fazolí | Mísa hojnosti s cizrnou a batáty | Tabbouleh s pistáciemi a granátovým jablkem | Řízečky z hlívy |
VEČEŘE | Divoká rýže a pečená kořenová zelenina | Dýňový burger | Mísa hojnosti s tofu a quinoou | Mísa hojnosti s petrželovou kešunézou | Dort |
TIP | Oslaďte si život vlastnoručně natrhaným ovocem. | Luštěniny jsou ideální zdroj bílkovin bez lepku.Vyzkoušejte brownies z fazolí. | Zkoušejte různé kombinace koření – italská mísa, řecká, japonská, thajská, mexická… | Objevujte upycklovanou českou módu. | Povyšte svoje kuchařské umění na kurzu veganského vaření. |
Není nutné začínat první a končit třetí fází. Zastavte se u první fáze klidně na celých 30 dní, přeskakujte ze dne na den…
Dělejte, jak vám to vyhovuje.
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA