vyprodukuje denně
350 000 dojnic v ČR
Produkce mléka má dalekosáhlé negativní důsledky na životní prostředí – stojí za spotřebou velkého množství zdrojů, přispívá k ničení deštných pralesů, globálnímu oteplování a produkuje tuny nebezpečného odpadu.
je roční spotřeba místa
pro pěstování soji na výkrm
hospodářských zvířat v ČR
K nakrmení hospodářských zvířat se využívá 70 % světové zemědělské půdy. Jen k nám dovážená sója vyžaduje k vypěstování plochu 325 tisíc hektarů ročně.
je roční spotřeba vody
jen na výrobu mléka
pro 1 osobu v ČR
Produkce mléka je závislá na obrovských dodávkách pitné vody a zároveň stojí na prvních místech v produkci nebezpečných odpadů. Na vyprodukování 1 litru mléka je potřeba 1020 litrů vody. Kráva v období laktace zároveň vyprodukuje téměř 70 kg mrvy denně, kterou v udržitelném zemědělství nelze využít jako hnojivo. Stájová hnojiva vedou k akumulaci těžkých kovů v půdě a dostávají se do potravinového řetězce. Více než 90% těžkých kovů v jídle má původ právě v těchto hnojivech a přímý vliv na zdraví lidí.
amoniaku v ovzduší
pochází ze živočišné produkce
Průmyslový chov zvířat vypouští do ovzduší 136 plynů, z nichž nejnebezpečnější pro lidské zdraví a životní prostředí je metan a vysoce toxický amoniak, na jehož produkci se zemědělství podílí z 90%. Dochází k emisím uhlíku, dusíku a fosforu, mající za následek kyselé deště, kontaminaci povrchových i podpovrchových vod, znečištění sinicemi a degradaci půdy.