Párty
Naučili jsme se, kde koupit párečky a sýry, jak vyrobit různé pomazánky, humus a luštěninové kuličky, wrapy, chlebíčky a krekry, předkrmy, saláty, polévky, burgery, omáčky, knedlíčky, zmrzliny, kaše, mísy hojnosti… Zbývá už jen dnešní sladká tečka v podobě slavnostního dortu, a můžete vystrojit veselku.
Snídaně
RAW rolky
Ingredience:
10 porcí
- 1 hrnek kešu, předem namočených na 4-6 hodin
- 2 lžičky jablečného octa (nebo citrnové šťávy)
- 1/4 cibule (rozmixovaná)
- 2 lžíce lahůdkového droždí (volitelné)
- ¼ lžičky soli
- pepř
- 1 avokádo
- 2 lžíce červené cibule, na kostičky
- 1 lžíce jarní cibulky, nasekaná
- 2 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 2 velké cukety
- ½ mrkve, na nudličky (julienne)
- ½ červené papriky, na nudličky
- koriandr (microgreens)
- slunečnicové klíčky
Postup:
- Sceďte kešu a rozmixujte s octem, cibulí, lahůdkovým droždím, solí a pepřem do hladka.
- Přemístěte do mísy a odložte.
- Umyjte cukety a mandolínou nebo škrabkou z nich nakájejte široké nudle.
- Položte je na rovný povrch a potřete kešu sýrem, poté lžičkou avokáda.
- Obložte 3-5 nudličkami mrkve a papriky, troškou koriandu a dvěma klíšky slunečnice.
- Zarolujte a podávejte.
AUTOR: Move Nourish Believe
Oběd
ŘÍZEČKY Z HLÍVY
Ingredience:
- hlíva ústřičná
- Hraška na obalování
- voda
- uzená paprika
- kmín
- strouhanka (drcené kukuřičné lupínky)
- olej
- brambory
- lžíce rostlinného mléka nebo smetany
- pažitka
- sůl a pepř
- okurka
- polníček a rukola
- citron
Postup:
Hlívu obalíme ve směsi Hrašky s vodou a kořením (já dala uzenou papriku a kmín) a následně ještě ve strouhance. Smažíme dozlatova.
Vařené nové brambory ve slupce jsem rozmačkala se lžící mandlového mléka, pažitkou, kmínem a špetkou soli. Salát je strouhaná okurka na polníčku s rukolou, zakápnutá citronem, octem a olivovým olejem, a popepříno.
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Skvělý Čokoládový Dort
Ingredience:
Čokoládový korpus:
- 75 gr celozrnné hladké pšeničné mouky
- 65 gr bílé polohrubé pšeničné mouky
- 30 gr kvalitního (fairtrade) kakaa na pečení
- 50 gr bílého či hnědého cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička pečící sody
- špetka soli
- 60 ml neutrálně chutnajícího oleje
- 120 ml tmavého javorového sirupu (B nebo C)
- 210 ml rostlinného nebo ořechového mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu, mletého vanilkového lusku nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
Slavnostní čokoládový dort:
- nejlepší „tvarohovo-šlehačkový“ krém z tohoto receptu
- dobrá čokoláda, např. Stainer mléčná z kokosového či sojového mléka (v poslední době se objevily ve zdravých výživách)
- kvalitní marmeláda (např. značka Hradecké delikatesy), já použila ostružinovou
- čerstvé ovoce a čokoláda na ozdobu
Postup:
- Troubu předehřejte na 180°C, formu na dort (či jinou požadovanou formu) vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Do větší mouky prosejte mouky, kakao, cukr, pečící prášek a sodu bikarbonu, přidejte špetku soli a dobře promíchejte metličkou. V jiné misce smíchejte olej, javorový sirup, mléko, ocet a extrakt. Opět dobře promíchejte a poté vlijte do misky se suchými ingrediencemi. Jemně vymíchejte do hladkého těsta, přelijte do připravené formy, párkrát s ní otočte a bouchněte o linku, abyste se zbavili některých bublinek. Pokud si chcete být jistí, že budete mít povrch těsta krásně rovný a ne vyboulený, zvažte tuhle metodu (klik). Dort pečte asi půl hodiny, pokud máte výkonnou troubu spíš o pár minut méně. Po cca 27 minutách udělejte test špejlí (píchněte ji do dortu), pokud vyjde suchá a bez větších drobečků, dort vyndejte. Pozor, čokoládové dorty jsou citlivé na přepečení! Formu s dortem přendejte na pečící rošt, nechte asi pět minut chladnout a poté dort opatrně vyjměte z formy. Odstraňte pečící papír a nechte na roštu úplně vychladnout.
- Na dort s ovocem a šlehačkou (na obrázku) budete potřebovat tři čokoládové korpusy. Poté, co je upečete, je po vychladnutí seřízněte dorovna na stejnou velikost a jednotlivá patra potřete rozpuštěnou čokoládou (ještě předtím můžete korpusy p(r)okapat oblíbeným likérem). Nechte čokoládu ztuhnout, poté jednotlivá patra proložte pečícím papírem, aby se neslepila, položte na sebe a dobře (těsně) obalte potravinovou fólií. Skladujte v lednici do doby, než budete dort kompletovat (nejdéle však 4 dny). Krém připravte den dopředu dle návodu uvedeného v receptu. Když je čas dort podávat, rozbalte korpusy, dospod dejte nejtěžší patro, na něj navrstvěte 1/3 krému, poklaďte ovocem a prostředním patrem korpusu, které jste ze spodní části namazali marmeládou. Jemně stlačte. Poté na druhé patro opět navrstvěte krém, ovoce a poslední patro, zespod namazané marmeládou. Ozdobte zbývajícím krémem, ovocem (bylinkami a ořechy) a hoblinkami čokolády.
AUTOR: Veganotic
DOKÁZALI JSTE TO!
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA