Etická a udržitelná móda
S oblečením je to celkem jednoduché. Nepoužíváme kožešiny, kůže, vlnu (merino, kašmír, angora…) a pravé hedvábí. Bavlnu upřednostňujeme organickou – její výroba je ekologická.
Materiály máme rádi nejen přírodní, ale i recyklované (z plastů z oceánu recykluje a vyrábí oblečení a doplňky Adidas, H&M Conscious, Volcom a další.), LUSH vyrábí šátky z plastových lahví, (které používá jako nápadité, bezobalové, dárkové balení…), stejně tak Ikea, která z lahví vyrábí polštáře. A nesmí chybět hi-tech materiály jako jsou chytré umělé kůže z ananasu – Piñatex™ (boty z něj seženete v EtikButiku), kokosu nebo hub – MuSkin.
Informačně vyčerpávající vlog o ne/veganských materiálech
natočila Nikoleta Kováčová: 1. DÍL | 2. DÍL
Nejnáročnější je samozřejmě sehnat boty bez živočišného lepidla. Je třeba je koupit od specializované veganské značky. Mrkněte na značky Etik Butik, Wills, Veja, Vegetarian Shoes, Beyond Skin, Native Shoes, Frendship Shoes, Dr. Martens a další. Překrásné cruelty-free batohy prodává například Marai. Mezi návrháři se již mnozí zavázali nepoužívat kožešiny – Versace, Gucci, Michael Kors, Chanel, Armani, Burberry, Donna Karan, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Giorgio Armani, Coach, H&M, Zara and Jimmy Choo… a přidávají se i s kůží – Stella McCartney, Victoria Backham, Serena Williams…
Seznamte se s českými návrhářkami, které tvoří svoje kolekce formou upcyklace – Lenka Vacková, Mia Jadrná, Tereza Rosalie Kladošová, Natálie Nepovímová…
Snídaně
Kiwi & Mango Smoothie bowl
Ingredience:
- 4 zmražené banány
- 150 ml Ckokosové vody
- 60 g baby špenátu
- 150 g zmraženého manga
Posypka
- 150 g zmraženého manga
- 2 malé kiwi
- 1 lžička ostružinového prášku
- 15 g kokosových plátků
Postup:
- Vložte všechny ingredience do mixéru. Mezitém si nakrájejte mango a kiwi na ozdobu.
- Nalijte smoothie do mísy a ozdobte posypkou a ovocem.
AUTOR: The Greedy Vegan Beast
Oběd
TABBOULEH S PISTÁCIEMI A GRANÁTOVÝM JABLKEM
Ingredience:
2 porce
- 40 g bulguru
- 1 hrst cherry rajčat (čtvrcená)
- 4 cm okurky (na kostičky)
- 4 jarní cibuky (na proužky)
- jádra granátového jablka
- 1 hrst pistácií
- 1 hrst hladké petržele (nasekané)
- pár lístků máty (nasekané)
- šťáva ze 2 citronů
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl
- pepř
- 1/2 lžičky skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky koriandru
Postup:
- Uvařte bulgur podle instrukcí na obale (většinou 10-15 minut). Polovinu dejte na pečicí papír a pečte 10 minut na 160°C.
- Ve velké míse smíchejte nakrájenou zeleninu, granátové jablko a ořechy. Přidejte citronovou šťávu, olivový oej a koření.
- Přidejte bylinky a dobře promíchejte.
- Dochuťe solí, pepřem a citronem.
- Na konec posypte kousky zbylého bulguru.
TIP: Nechte tabbouleh odpočinout přes noc, bude chutnat ještě lépe.
AUTOR: Supper In The Suburbs
Večeře
Mísa hojnosti s petrželovou kešunézou
- ½ hrnku kešu (přes no namočených)
- ¼ hrnku vody
- 2 hrnky hladké petržele
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- ½ hrnku perlového kuskusu (nebo krup)
- hrst žampionů, na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrst kapusty (bez stonku)
Postup:
- Rozmixujte kešu, petržel, česnek a citronovou šťávu do hladka. Dochuťte solí a pepřem.
- Uvařte kuskus nebo kroupy.
- Zahřejte lžíci olivového oleje, přidejte houny, osolte a opepřete a restujte 7-10 minut, dokud nezačnou hnědnout. Vyndejte houby z pánve. Na pánev umístěte nakrájenou kapustu a pár lžic vody. Osolte a opepřete a nechte pod pokličkou dusit 3-4 minuty.
- Servírujte: kuskus (nebo kroupy), houby, kapusta a navrch lžíce petrželové kešunézy.
AUTOR: Scaling Back Blog
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA