Mísy hojnosti
Mísy hojnosti, jinak také buddhovy mísy jsou pokrmy složené z celého spektra ingrediencí: čerstvá nebo pečená zelenina + luštěniny a obiloviny, posypané semínky, ořechy a bylinkami, podávané s dresinkem, pestem, humusem… Označují se tak převážně slané pokrmy. Sladkým mísám hojnosti se říká smoothie bowls, protože jsou z ovocného smoothie, obilovin, ořechů, semínek a třeba i květin. Prostě od každého něco. A to je přesně to, co naše tělo potřebuje.
Pestrá strava v rámci jedné mísy
a tělo si samo vstřebá, co v tu chvíli potřebuje ♥
Snídaně
Ovocná mísa hojnosti
(Smoothie bowl)
Rozmixujte zmražený banán, jedno jablko, půlku hrušky, 1 kiwi, 3 lžíce rostlinného jogurtu (mandlový, sojový…), šťávu z 1/2 citronu a 3 tablety spiruliny. Ozdobte čerstvým ovocem, bylinkami (mátou), semínky, oříšky…
AUTOR: Plant Fueled
Oběd
MÍSA HOJNOSTI S CIZRNOU A BATÁTY
Ingredience:
ZELENINA
- 2 lžíce olivovového oleje, kokosového nebo olej z hroznových jader
- 1/2 červené cibule, nakrájené na klínky
- 2 velké sladké brambory
- 1/4 kg pokrájené brokolice na růžičky
- 2 velké hrsti kadeřávku, větší stonky odstranit
- 1/4 lžičky soli + pepř
CIZRNA
- 400 g sušené nebo dvě plechovky cizrny, propláchnout a nechat okapat
- 1 lžička kmínu
- 3/4 lžičky chilli
- 3/4 lžičky česnekového prášk
- 1/4 lžičky soli + pepř
- 1/2 lžičky oregana
- 1/4 lžičky kurkumy
TAHINI OMÁČKA
- 1/4 šálku (56 g) tahini
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1/2 citronu , vymačkat šťávu
- 2-4 lžíce horké vody na zředění
Postup:
Předehřejte troubu na 200 stupnů C a rozprostřete sladké brambory a cibuli na pekáč. Zakápněte trochou oleje a ujistěte se, že sladké brambory jsou dobře omaštěné a umístěny slupkou dolů. Pečeme 10 minut, pak vyjměte z trouby sladké brambory a přidejte brokolici. Zakápněte brokolici trochou oleje a ochuťte špetkou soli a pepře. Pečeme po dobu dalších 8-10 minut, pak vyjměte z trouby a přidejte kadeřávek, který taktéž pokapeme olejem, přidáme špetku soli a pepř. Pečeme dalších 45 minut a poté pekáč vytáhneme z trouby. Zatímco se zelenina peče, rozehřejte velkou pánev a v míse promíchejte cizrnu s kořením. Jakmile je pánev horká, přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a cizrnu za stálého míchání prestujte. Pražíme asi tak 10 minut a jakmile je cizrna opečená a voňavá, odstraňte z ohně a dejte stranou. Smíchejte tahini, javorový sirup, citronovou šťávu a vyšlehejte. Přidávejte trochu horké vody, až se vytvoří tekutá omáčka. Dejte stranou. Dno misky obložte po obvodu kousky sladkých brambor, přidejte cibuli a brokolici, do středu vložte kadeřávek a na něj cizrnu + tahini omáčku.
AUTOR: Minimalist Baker
Večeře
Mísa hojnosti s tofu a quinoou
4 porce
- ¾ hrnku vařené quinoy na osobu (nebo jiné obiloviny)
- ¾ hrnku zelené čočky na osobu (nebo jiné luštěniny)
pečená zelenina (zaměňte za jakýkoliv druh zelniny, co máte rádi)
- 2 červené řepy, nakrájené na hranolky
- 4-5 šalotek v celku
- svazek mrkví, nakrájený na proužky (nebo batáty na kostičky)
- hrst dýňových semínek (nebo ořechů vašeho výběru)
- sůl
- extra panenský olivový olej
tofu
- 1 balení tofu, na kostičky
- rostlinný olej na smažení
marináda
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžíce Sriracha nebo jiné pílivé omáčky
- 2 lžíce vody
- 1 lžička sojové omáčky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička sezamového oleje
- černý pepř
- 1 lžíce mletého tymiánu
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky kmínu
- sůl
salát
- ¼ hlávky červeného zelí, nastrouhaná
- 2 hrsti salátu
- hrst čerstvých bylinek (bazalka, máta a koriandr)
tahini omáčka
- 4 lžíce tahini
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1-2 stroužky česneku, pasírovaný
- ½ lžičky soli
- 4 lžíce citronové šťávy
- ořechové mléko (k naředění do požadované konzistence)
- 1 lžička chlorelly nebo kurkumy (volitelné)
posypka
- bylinky a konopná semínka
- volitelné: avokádo a ostrá omáčka
Postup:
- Předehřejte troubu na 190℃.
- Na plech poskládejte zeleninu, cibuli, dýňová semínka, posypte solí a pečte půl hodiny. Po 15 minutách zkontrolujte a kdyžtak pečte kratší nebo delěí dobu.
- Smíchejte ingredience na tofu marinádu, do které vložte kostičky tofu a nechte marinovat 10-15 minut.
- Vyšlehejte tahini omáčku.
- Vyndejte zeleninu z trouby a kořenovou zeleninu pokapejte olejem. Okrájejte vršek a spodek cibule, oloupejte, rozpulte a nechte odležet.
- Připravte si servírovací mísu, vložte vařenou quionou, čočku, salát, zelí a posypte bylinkami. Završte pečenou zeleninou a konopnými semínky.
- Rozehřejte pánec s 1-2 lžícemi oleje. Vložte marinované tofu kostky a restujte 2-3 minuty.
- Přidejte do mísy, pokapejte tahini omáčkou a servírujte.
AUTOR: Nourish Atelier
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA