Den bez lepku
Bezlepková dieta je v kurzu, a to je dobře. Není třeba být striktní, jako když máte celiakii. Lepek je zároveň bílkovina, takže jednou za sojovej uherák si ten seitan burger dejte. Nadmíra lepku není dobrá jako nadmíra čehokoliv – obaluje stěnu střeva a snižuje tak její schopnost absorpce živin. Pokud ale konzumujete dostatek vlákniny, není lepek problém. Proč je to takový boom? Protože lepek je všude, přidává se i do masných výrobků. Plodiny se šlechtí tak, aby ho obsahovaly co nejvíce a technologické postupy ve zpracování obilovin se z toho snaží také vytřískat co nejvíc. Protože čím víc lepku, tím lépe se pracuje s těstem a pletou housky; těsto je nadýchanější a to zákazník rád. Snížení konzumace lepku pomáhá se zažívacími a kožními problémy.
BEZLEPKOVÉ POTRAVINY
Díky současnému trendu začínají mít celiaci konečně nějaký výběr. Vznikají bezlepkové obchody a pekárny, a spousta podniků nabízí své menu i v bezlepkové úpravě. Snadno (v běžném supermarketu a zdravé výživě) seženete bezlepkové těstoviny (kukuřičné, fazolové, rýžové, kelp), stejně jako bezlepkové obiloviny, traviny a mouky z nich: pohankovou, cizrnovou, rýžovou, směs lupinových…
Na mouku můžete namlít i ořechy. Jenže to nedrží, protože to nelepí. Do bezlepkových směsí se tedy přidává vláknina (psyllium), aby těsto dostalo pružnost. S bezlepkovými moukami je také třeba pracovat rychleji, hodně sají a rychle se začnou rozpadat. Výsledný produkt mívá tendenci být křehčí a sypký/sušší. Pro více bezlepkových receptů mrkněte na blog Vařím bez lepku, mléka a vajec.
Mnoho receptů ze třetí části je přirozeně bezlepkových.
Snídaně
Banánové palačinky
Ingredience:
1 porce
- 3 banány
- lžička skořice
- lžička kokosového oleje na vymazání podložky
- ovoce nebo jiná náplň
Postup:
- Těsto jsou tři banány rozmixované se skořicí a usušené na papíře potřeném kokosovým olejem v horko-vzdušné troubě na 35° C (bez zapnutých stupňů) přes noc.
- Ráno těsto potřeme tofu-tvarohem (tofu rozmixované s rýžovo-kokosovým mlékem do požadované konzistence, vanilka, cukr, citronová šťáva) a dozdobíme ovocem a třeba datlovým sirupem…
AUTOR: NOM NOM
Oběd
Těstoviny z fazolí
Ingredience:
- 1 balení těstovin z černých fazolí
- 1 lžíce + 1 lžička avokádového oleje
- 1 červená cibule – nasekaná
- 1 jalapeno paprička – bez semínek, na kostičky
- 2 rajčata – bez středu, na kostičky
- 2 stroužky česneku – oloupané a pasírované
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžíce chilli prášku
- 1/2 lžička oregána
- 1/2 lžička uzené papriky (nebo klasická sladká)
- 1/4 lžičky kmínu
- 3 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1 hrnek kukuřice (z plechovky nebo mražená)
- 2 hrnky špenátu – nakrájený
- 3/4 hrnku koriandru – nasekaného
- 1 avokádo – na plátky
- 1/2 limetky
Postup:
- Dejte vařit 2 lžičkami soli osolenou vodu na těstoviny. Uvařte je (7 minut) a dejte na pánev. pokapejte olejem a šťávou z limety a zamíchejte.
- Na velké pánvi rozehřejte lžíci avokádového oleje a zpěňte na něm cibulku s jalapeno. Přidejte rajčata a vařte cca 4 minuty. Přidejte česnek a 1 minutu nechte restovat. Podlijte vodou, přidejte koření, lžičku soli a pepř. Promíchejte, přidejte kukuřici a vačte 4 minuty. Přidejte špenát a půlku hrnku koriandru a vařte 2 minuty.
- 1/2 omáčky nalijte na těstoviny v pánvi a dobře promíchejte. Podávejte posypané s plátky avokáda a posypaní koriandrem.
AUTOR: VEGANOSITY
Večeře
Dýňový burger
- 2 portobello žampiony
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička sladidla (já použila kokosový cukr)
- 3 plátky cibule
- 1 tlustý plátek sýra (volitelné)
- 1 hrst rukoly
- veganský plátek dle vašeho výběru
- 1/2 hrnka dýňové kaše
- 1 /2 lžíce oleje
- 2 lžíce sirupu (agáve, datle, javor)
- 1 velká špetka tymiánu
- 1/2 lžičky černého pepře
- sůl
Postup:
- V malém hrnku smíchejte sojovou omáčku, sladidlo a počkejte, než se cukr rozpustí. Následně tuto směs vmasírujte do portobello žampionů, osolte je a opepřete.
- Houby lehce orestujte z obou stran. Dále orestujte plátek a cibulku.
- V malém rendlíku smíchejte ingredience na chutney a lehce (cca 5 minut) provařte.
- Obložte houby veganským plátkem, cibulí, sýrem, rukolou a dýňovou čalamádou, a servírujte.
AUTOR: Minty Anne
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA