Co (ne)víme o výživě
Živiny neboli nutrienty jsou látky nezbytné pro fungování našeho těla. Můžeme je rozdělit do dvou hlavních skupin a to 1/ makronutrienty, které mají za úkol dodat tělu energii (sacharidy, tuky a bílkoviny) a 2/ mikronutrienty, které ovlivňují jeho fungování (vitamíny a minerály).
Vypadá to, že makronutrienty celkem ovládáme. Umíme spočítat, kolik kalorií přijmout když chceme zhubnout nebo kolik potřebujeme bílkovin, abychom nabrali svalovou hmotu. I tak stále přetrvává mnoho mýtů o nadbytečné potřebě bílkovin, nutnosti jejich živočišného původu a dalších zastaralých informací. Jako ukázku si prohlédněte, jak si vědci mysleli, že vypadá metabolismus glukózy před cca 50 lety ve srovnání s tím, co o tom vědí dnes.
ZDROJ: Kniha Celek od Colin T. Campbell
A kdybychom do výše uvedeného schématu přidali jediný prvek navíc, tak to bude celé úplně jinak… To je, při představě z kolika nutrientů jsou složené potraviny a kolik a v jakých kombinacích je konzumujeme, téměř nekonečno na nekonečnou kombinací. A to vše tělo vykonává v jedné vteřině. Miliony procesů, přepočítávání kolik procent jakého nutrientu vstřebá ze snídaně nebo z oběda.
Tělo nutně nevstřebá 100 % živin, které jsou napsány ve složení výrobku. Vstřebá jen tolik, kolik zrovna potřebuje.
Jak říká pan profesor Campbell: „Tělo je celá symfonie procesů.“ Každá buňka má v sobě malý vesmír a buněk v sobě máme celou galaxii. Není v lidských silách vysledovat všechny souvislosti probíhajících procesů.
A s mikronutrienty je to ještě složitější, proto na ně existuje tolik odlišných požadavků. Každý máme individuální nastavení jejich absorbce, tvorby a spotřeby. Někdo hůř vstřebává železo, někdo ne. Někomu vystačí zásoba vitaminu D přes zimu i když není denně na slunci… Proto je tak důležité jíst pestrou stravu, abyste měli přísun všeho a nechali tělo rozhodnout, co zrovna potřebuje vstřebat a co ne.
SUPLEMENTACE
Mikronutrienty, tedy vitamíny a minerály, jsme začali extrahovat a separovat do formy doplňku stravy. A po oddělení jednotlivých prvků jsme je zase sloučili do formy multivitamínu. Srandovní. U suplementace platí: ne všechny nutrienty mají stejné vlastnosti odděleně, jako v původní potravině – v přirozené kombinaci s dalšími prvky. Například betakaroten má účinky opačné. Při konzumaci potraviny přirozeně obsahující betakaroten snižuje u kuřáků riziko rakoviny plic. Separovaný ve formě doplňku stravy riziko rakoviny plic u kuřáků zvyšuje. Z čehož je jasné, že je lepší jíst mrkev, než sypat tablety. Neplatí to tak u všech nutrientů, takže se nebojte, že po vitaminu C, který jste zvyklí doplňovat přes zimu budete mít rakovinu. Jen to napovídá, že je dobré to se suplementací nepřehánět.
Je krásně vidět, že příroda je dokonalá a vytvořila plody, které obsahují přesně ty kombinace, které potřebujeme. Z toho je zřejmé, že je dobré jíst potraviny, co nejvíce celistvé. Pokud chceme tuk, konzumujme tučné plody a zbytečně nenadužívejme oleje – tuky oddělené. Stejně tak sacharidy. Příroda nabízí tolik sladkých plodů, není třeba z nich rafinovat cukr krystal.
Jediný vitamin, který je dobré si na čistě rostlinné stravě pohlídat a suplementovat je B12
Vitamin B12 – vytváří bakterie, žijící ve střevech savců. Bohužel v té části střeva, ve které není schopno ho vstřebat. Hlodavci to dělají tak, že po čichu poznají, který bobek je ten s B12 a ten zkonzumují. My lidé jsme B12 měli ze zeleniny. ALE POZOR, ne protože by zelenina B12 obsahovala sama o sobě, ALE protože půda, v které zelenina rostla, byla přirozeně „obohacena“ o výkaly savců. Ať už lidí nebo zvířat. A nejenom jejich výkaly, ale i jejich mrtvá těla…
Jenže! Háček přichází s naší moderní civilizací, která zvířata zavřela do vybetonovaných hal a jejich výkaly strojově podmetá. Zeleninu hnojí a ošetřuje chemikáliemi a nakonec ji i vydesinfikuje, abychom se neštítili nějakýho mikrozbytku bobku s B12. Chybí tak v potravě nás všech, lidí i zvířat.
V rostlinách sice B12 najdeme také, ale pro naprostou většinu lidí je nevyužitelná. Zastánci živočišné stravy tímto často argumentují, že PROTO jíme maso! Protože do sebe nechceme cpát nějaké potravinové doplňky. Jenže, odkud by ta zvířata v sobě tu B12 měla, když je podmetají na betonu? Tyto tablety se jim hážou do krmných směsí. Takže všichni už nějaký čas jíme tablety, jen někdo zabalené do zvířat. Čistě rostlinní strávníci tabletě zkrátí cestu z krabičky do úst. Samozřejmě, že kráva, co žije na louce, nepotřebuje tabletu. Jen už snad všichni víme, že 99 % masa pochází z betonových velkochovů.
Vitamin B12 je dostupný ve formě tablet, drinků a injekcí. Další mikronutrienty, které by vás mohly zajímat (Omega 3, Jód, Vápník, Selen, Železo) rozebírá pěkně Nikoleta Kováčová.
Pokud si chcete být jisti, na co si máte dát pozor, nebo jestli jste v rovnováze, zajděte si na odběr krve. Pokud chcete mít jasno v makronutrientech – upravit váhu jakýmkoliv směrem – nechte si změřit, co vám chybí nebo přebývá a poraďte se s výživovým poradcem.
Snídaně
RAW wrapy
Ingredience:
4 porce
- 4 velké listy kapusty, špenátu, mangoldu nebo zelí
- 1 červená paprika
- 1 avokádo
- 70 g klíčků vojtěšky
- 1/2 limety
- 1 hrnek pekanových ořechů
- 1 lžíce tamari
- 1 lžička kmínu (nebo 1/2 lžičky česneku a 1/2 lžičky zázvoru)
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
Postup:
- Omyjte listy a ponořte je na 10 minut do teplé vody se šťávou z půlky citronu. Osušte a lehce nařízněte stonek, aby se lépe ohnul při balené wrapu.
- Nakrájejte papriku a avokádo.
- Rozmixujte pekany, tamari, kmín (nebomix česneku a zázvoru) a olivový olej.
- Na list navrstvěte směs z mixéru, papriku a avokádo, pokapejte šťávou z limety a posypte klíčky vojtěšky. Zabalte horní a spodní část, pak zabalte ze stran, rozpulte a servírujte.
AUTOR: Avocado Pesto
Oběd
POHANKOVÝ SALÁT S JABLKEM A POMERANČEM
Ingredience:
1 porce
- 5-7 cherry rajčat, rozpůlených
- pár kapek olivového oleje
- 250 ml zeleninového vývaru
- 50 g proprané pohanky
- ¼ jablka
- 1 malý pomeranč
- 1 lžíce baslamica
- 1 lžička hořčice
- špetka soli
- hrst baby špenátu
- hrst klíčků
AUTOR: Top with Cinnamon
Večeře
Ramen
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička řepkového oleje
- ½ cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 hrnky žampionů (na hrubé plátky)
- 1½ lžíce sojové omáčky
- 1 lžička sriracha omáčky
- špetka sušeného zázvoru
- 2 hrny zeleninového vývaru
- ramen nudle
- ½ balení tofu natural, nakrájené na ½ centimetrové kostičky
- ½ hrnku plátků menších brambor
- ½ hrnku žampionů na plátky
- ½ hrnku baby špenátu, nakrájeného na proužky
- 1 mrkev na tenké plátky (škrabkou)
- 2 jarní cibulky, na tenké proužky
- ½ hrnku mungo klíčků
- Na pánvi lehce orestujte tofu, na sezamovém nebo řepkovém oleji, ze všech stran. Odložte stranou.
- Na střední pánvi rozpalte směs sezamového a řepkového oleje, přidejte cibuli a česnek. Míchejte 1-2 minuty. Přidejte žampiony a nechte změknout. Přidejte zázvor, sojovou a sriracha omáčku a za stálého míchání vařte 1 minutu. Podlijte 2 hrnky zeleninového vývaru a nechte 10 minut probublávat.
- Odstraňte houby a zázvor a přidejte vodu, abyste měli 600 ml. Přiveďte opět k varu, vložte plátky brambor a na závěr přidejte nudle.
- Rozdělte nudle a vývar do dvou misek. Završte křupavým tofu, mrkvovými pásky, mungo klíčky, plátky hub, špenátem a jarní cibulkou. Podávejte se sezamovými semánka, sojovou a sriracha omáčkou.
AUTOR: I love vegan
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA