PŮST
Půst je vynechání jídla na den a víc, a dělá se za účelem vyčištění trávicího systému – potažmo celého těla. Trávicí systém se vypne (přestane pociťovat hlad) až po cca 3 dnech bez jídla, takže natrénovat dostat se dál chvíli trvá. Naštěstí takto dlouhý půst není vůbec třeba, používají se individuálně při nemoci, jako léčebná metoda a pod dohledem odborníka.
Proč je půst přirozený? V přírodě běžně nejíte každý den, takže vynechání, například jednoho dne za půl roku, vás nijak nerozhází. Během běžného půstu je dobré pít vodu se šťávou z citronu – pak vám neškrundá v žaludku, případně přidat nějaký cukr ve formě kapky sirupu nebo rozmixované datle. Ideální je na půst dostat chuť a nepřemáhat se – tím líp vám to půjde. A samozřejmě si ten den udělat prázdniny, ideálně někde v přírodě, v klidu a pohodě. Nebo celý den prospat. Jak se vám chce. Více se dočtete třeba zde.
Postit se od -> vynechat můžete třeba jen nezdravé potraviny nebo jiné nežádoucí návyky – kouření, alkohol atp.
Komu se nechce, ať se nepostí.
ŠŤÁVY & SMOOTHIES
Půst vám může ulehčit odšťavněné ovoce a zelenina. Zbaví se většiny vlákniny, takže nezapne trávicí systém, ale dodá spousty vitamínů a sacharidů pro energii. Pokud byste chtěli celý den pít pouze freshe, tak je nekonzumujte jako jídlo, tzn., že nevyexujete litr ovoce k snídani, litr zeleniny k obědu a litr něčeho k večeři. Šťávu je třeba mít stále po ruce a loknout si pokaždé, co na mě přijde chuť, hlad, nerv… Prostě udržovat metabolismus pořád zapnutý a pocity hladu, chutě a nervy vypnuté. Oproti tomu konzumace smoothies – rozmixované ovoce včetně vlákniny, se za půst už považovat nedá.
CO, KDY A JAK
Ovoce se doporučuje na lačno – dopoledne (čistí – stráví se během pár minut), odpoledne více zeleniny (staví). Konkrétní kombinace je na vás. Někdo nesnese na lačno šťávu z jablka, jinému nevadí, další nesnese kombinaci ovoce a zeleniny… je třeba najít si to svoje. Nebojte se listové zeleniny – má jemnou chuť, takže když k baby špenátu přidáte hrušku nebo banán, tak to bude chutnat jako hruška nebo banán. Po špenátu ani stopy. Skvěle chutná i řapíkatý celer nebo kapusta – dodají drinku pikantnost, takže to s nima nepřežeňte. Dopřejte si různé superfoods jako acai, spirulinu, mladý ječmen, noni, chia… Kdo sportuje nebo z jiného důvodu nemůže vynechat bílkoviny – přidá si veganský protein v prášku.
Na smoothie stačí tyčový mixér a k přípravě freshe budete potřebovat ještě silonku. Šťávy je dobré pít co nejčerstvější, ale vydrží i chvíli v uzavřené nádobě v lednici – před konzumací nezapomeňte protřepat.
Šťávy a smoothies nepijte rychle. Každý doušek byste měli povalovat chvíli v ústech, aby se smísil se slinami, jako když koušete potravu. Trávení totiž začíná v ústech. Když to jen vycucnete a hned spolknete, může vás bolet žaludek.
TIP: Často to svádí, dát si místo dezertu po jídle nevinné sladké ovocné smoothie. Počkejte s tím. Ovoce konzumujte na lačno, jinak s obsahem žaludku zkvasí a nebude vám vůbec dobře.
Snídaně
Fresh
Odšťavněte řepu, jablko a mrkev. Přidejte trošku zázvoru a citronové šťávy. Můžete zředit ledem. Vyždímanou vlákninu nevyhazujte, uděláme z ní oběd a večeři.
Oběd
Karbanátky
Zkoušela jsem různé rychlé recepty ze zbytků vlákniny od freshe. Krekry, placky, buchty, dorty či RAW tyčinky, dají se přidávat do karbanátků, wrapů, burgerů, bramboráků a mnoho dalšího, dle toho zda jste odšťavňovali ovoce či zeleninu.
Já měla chuť na něco slaného a tak jsem si udělala karbanátky a krekry (budou k večeři, ale dejte je sušit už teď).
Ingredience:
- větší část vlákniny z freshe
- cibule na co nejmenší kostičky
- lněné semínko (ideálně drcené)
- cizrna z plechovky nebo vařená
- sůl a pepř, česnek – dle chuti
- bylinky (šalvěj, estragon, ale může být klidně majoránky, co máte rádi)
Postup:
Smíchejte v míse, vytvarujte karbanátky (pomůže burger-press) a dejte péct nebo orestujte na pánvi. Můžete i usušit. Podávejte ke kaši jako karbanátky nebo v housce jako burger. Můžete vytvarovat kuličky a podávat ke špagetám s rajčatovou omáčkou…
Večeře
Krekry s pomazánkou
Ingredience:
- směs vlákniny, co zbyla od snídaňového freshe (řepa, mrkev, jablko, citron zázvor)
- semínka (lněná, slunečnicová, dýňová)
- bylinky (šalvěj, estragon)
- sůl a pepř
Postup:
- Namočíme lněná a slunečnicová semínka, asi tak půlku v poměru k vláknině, přihodíme hrst dýňových semínek, dosolíme a přidáme hrst bylinek.
- Vytvoříme co nejtenší placku – vrstvu na plát/mastný pečicí papír nebo silikonovou podložku a dáme na 4 hodiny do sušičky na 45 stupňů (nebo do horkovzdušné trouby bez stupňů).
- Mezitím si připravíme pomazánku, hummus nebo bylinkový kešu sýr.
AUTOR: Květka – Cooking with Soul
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA