DOMÁCÍ ÚKLID
Prací prášek, aviváž, jar na nádobí nebo tablety do myčky, čistič trouby, skla… jakékoliv čistící prostředky kupujeme ekologické – co nejvíce přírodní a netestované. Běžně dostupné jsou přípravky značek Ecover a Tierra Verde… Vyberte si ze široké nabídky e-shopu Econea nebo nakupte v prodejnách sítě Bez Obalu.
Základní čistící prostředky dají nahradit jednoduše mýdlem (na bázi rostlinných olejů), octem, jedlou sodou, citronem, solí a roztokem peroxidu.
Místo pracího prášku se dá použít mýdlo se sodou, místo aviváže ocet. Soda s octem pění, skvěle tak funguje na vodní kámen jak v koupelně, tak v kuchyni. O domácím ekologickém úklidu si přečtěte více třeba zde.
ZERO-WASTE DOMÁCNOST
Aneb domácnost s co nejmenším množstvím odpadu. Na nákupy si nezapomeňte například textilní, opakovaně použitelnou tašku. Místo plastových sáčků nepoužívejte buď nic – zboží vložte přímo do košíku – nebo zkuste znovupoužitelný sáček, který si můžete vyrobit, pořídit zdarma a nebo koupit na e-shopu Econea. Obecně obaly – na nápoj a jídlo s sebou je ideální si pořídit vlastní, znovu použitelný thermo hrnek nebo láhev s brčkem a lunch box s příborem.
Samozřejmostí je třídění odpadu: plast, papír, sklo, plech, textil, elektronika a baterie.
Na bio-odpad se hodí domácí kompostér od Kokozy. Kdo někdy uvařil večeři z běžného nákupu v supermarketu, zažil tu hromadu plastových obalů a papírových mističek. Vyzkoušejte si nákup v obchodě Bez Obalu. Více bezobalových prodejen najdete na mapě Reduca.cz.
A tak můžeme pokračovat dál s věcmi osobní potřeby a pořídit si bambusový zubní kartáček (jen si představte, kolik plastových kartáčků vyprodukuje 7 miliardové lidstvo?!), místo tamponů menstruační kalíšek… a nakonec si prověřit svého dodavatele energií (elektřina, plyn) a případně přejít k dodavateli energií ze znovu obnovitelných zdrojů, jako je např.: Nano Energies.
Opakování je matka moudrosti a proto: si nezapomeňte tašku na ten nákup!
Snídaně
Salát s pomerančem
a topinky s mrkvičkovou pomazánkou
Ingredience:
Pomazánka:
- 3 mrkve
- uzené tofu nebo namočené kešu
- uzená sůl
- římský kmín
- šťáva a kůra z půlky pomeranče
- barevný pepř
- libeček
Salát:
- baby špenát
- jablko
- pomeranč
- rozinky a oříšky
Dresink: šťáva z pomeranče, dijonská hořčice, sirup, sůl, pepř
+Pečivo
Postup:
Oběd
Burrito
Ingredience:
- tortily
- 2 hrnky vařené (hnědé) rýže
- vařené černé fazole (nebo pasta z černých fazolí v plechovce)
- červená cibule na kostičky
- červená paprika na proužky
- salát
- kukuřice
- guacamole (nebo avokádo)
- rajčata na kostičky
- chilli nebo ostrá omáčka
Postup:
Do tortily naskládejte zbytek surovin, zabalte a dobrou chuť 🙂
Večeře
Eintopf špagety z jednoho hrnce
Máte chuť na dobré těstoviny, ale jste líní připravovat omáčku? Pokud nemusíte polotovary (i když taková veganská Alnatura boloňská omáčka…hmm) a lenost nelze přemoct, je tu jednoduché a efektivní řešení. Uvařte těstoviny i omáčku dohromady v jednom hrnci! Opravdu to funguje. Žádné zázraky od tohoto jídla nečekejte, jednoduchou, rychlou a chutnou večeři však určitě ano. Recept pro 4 osoby.
Ingredience:
-
cca 350 g těstovin (např. linguine)
-
1 konzerva krájených rajčat
-
1 (sladká) cibule
-
4 stroužky česneku
-
2 lžíce rajčatového protlaku
-
2 lžičky oregána
-
několik cherry rajčátek
-
několik sušených rajčat
-
pálivá paprička
-
několik (cca 15) lístků čerstvé bazalky
-
dvě hrsti baby špenátu
-
4 a půl hrnku zeleninového vývaru (nebo vody a dobrého bujónu, např. sypkého Alnatura)
-
olivový olej
-
pepř a sůl
-
opečená dýňová a slunečnicová semínka k podávání
Postup:
Cibuli překrojte a nakrájejte na tenké proužky, česnek na tenké plátky, cherry rajčátka na čtvrtky. Do hrnce dejte vývar, přidejte vše ostatní kromě špenátu, přikryjte a přiveďte k varu. Když se vývar vaří, ztlumte na nízkou teplotu, odkryjte a vařte asi 8 minut. Nejméně každé dvě minuty promíchávejte, aby se těstoviny nepřipalovaly. Po 8mi minutách přidejte čerstvý špenát a vařte ještě přibližně další dvě minuty. Dochuťte pepřem a solí a podávejte s rukolou, opraženými dýňovými a slunečnicovými semínky, čerstvou bazalkou a čímkoli dalším chcete (vím např. o lidech, kteří každé těstoviny musí zkazit hromadou lahůdkového droždí, tsss…). Klasická rajčatová omáčka se vám zdá příliš nudná? Nevadí, co zkusit stejnou metodou třeba těstoviny s mrkví, celerem, tymiánem, žampiony a čočkou (uvařenou či konzervovanou)? brokolicí a cizrnou? bílou čokoládou a zelím? kdotodočetlažsemjeprase! možnosti jsou nekonečné 🙂
AUTOR: VEGANOTIC
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA