AQUAFABA
Na sníh existuje super trik jménem AquaFaba: voda z cizrny. Pro začátek zkuste vyšlehat nesolený nálev z plechovky/krabičky, ale dá se použít i svařený vývar – ideální je, když necháte cizrnu ve vodě vychladnout, a až pak ji scedíte. Drží s cukrem i bez, skvěle se z ní dělají třeba piškotová těsta a obecně nadýchanější, pěnová textura těst, pomazánek, pěny (mousse) a krémy, sýry, směsi na karbanátky a nádivky… Kam si jen vymyslíte.
Na pusinky a makronky použijte stabilnější bramborový protein.
Snídaně
Řecký mléčný koláč
Galaktoboureko
12 porcí
Těsto:
- 3 hrnky mandlového mléka
- semínka z jednoho lusku vanilky
- 110 g cukru
- 120 g hladké semolinové mouky
- 1 čajová lžička citronové kůry
- 1 tyčinka skořice
- 1/3 hrnku ztuhlého kokosového oleje
- 4 lžíce nevyšlehané Aquafaby
- 1/2 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 12 plátů listového těsta
Sirup:
- 3/4 hrnku cukru
- 1 a 1/2 hrnku vody
- 2 tyčinky skořice (nepoužívat mletou)
- 2 proužky citronové kůry (nestrouhat)
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup:
-
Nejdříve si vyrobte sirup. Svařte všechny ingredience dohromady, než hmota zhoustne. Před podáváním musí být sirup vychlazený.
-
Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu – používám obdélníkovou (25 cm x 19 cm x 8 cm).
-
Vyrobte náplň: ve středně velké pánvi promíchejte mléko, vanilku, semolinu, cukr, citronovou kůru a skořici. Za stálého míchání vařte než směs zhoustne. Odstavte z ohně, vyjměte skořici. Vmíchejte 1/3 hrnku kokosového oleje a aquafabu. Nechte vychladnout.
-
Vezměte plát listového těsta a vložte do formy tak, aby konce těsta lehce přesahovaly okraje formy. Potřete rozpuštěným kokosovým olejem. Takto navrstvěte 6 vrstev těsta.
-
Nalijte vychladlou náplň a přesahující konce těsta zabalte dovnitř formy – přes náplň.
-
Nyní vezměte další plát těsta, pomažte kokosovým olejem a pomazanou stranou přehoďte přes formu jako deku – přes okraje. Pomažte kokosovým olejem i vrchní stranu a položte další vrstvu. Takto položte zbylé 4 vrstvy těsta.
-
Ostrým nožem prořízněte těsto – podélně a příčně do hloubky 2. – 3. vrstvy.
-
Pokropte horní vrstvu těsta pár kapkami vody.
-
Dejte péct na 180°C na cca hodinu, ale po 45 minutách zkontrolujte. Na posledních 10 minut dávám koláč na dno trouby, aby se dodělalo těsto vespod formy. Když je vršek těsta krásně zlatavý, vyjměte z trouby.
-
Polijte sirupem a nechte zchladit. Můžete poprášit skořicí.
Oběd
Ravioli s dýní a sýrem
Ingredience:
Pasta:
(bezlepková verze)
- 300 g polohrubé mouky
- špetka kurkumy
- 150 ml svařené aquafaby (do konzistence bílku)
Náplň:
- 2 hrnky pečených kostek dýně (použila jsem máslovou – 900 g v syrovém stavu)
- 2 lžíce olivového oleje + kapka na závěr
- 2 na jemno nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
- chilli vločky
- sůl & pepř
- veganský sýr (třeba ten, který máte ze 17. dne v lednici ;))
Navrch:
- 2 stroužky česneku na tenké plátky
- citronová kůra
- chilli vločky
Postup:
- Smíchejte mouku a kurkumu, přidejte aquafabu a vytvořte těsto. Bude třeba i trocha vody (použila jsem 2 lžíce – 30 ml). Hněťte těsto alespoň 5 minut a pak nechte hodinu odležet pod utěrkou.
- Na pánvi zahřejte dvě lžíce oleje, vložte na jemno nasekaný česnek a orestujte. Přidejte rozkrájenou nebo rozmixovanou dýni, osolte a opepřete, přidejte citronovou šťávu a chilli. Směs není třeba nijak dlouho vyvařovat, protože dýně už je pečená, takže jde o to, propojit chutě. Odstavte z ohně.
- Oddělte zhruba 1/3 těsta a na pomoučené ploše ji vyválejte na co nejtenší plát vám půjde (2-3 mm).
- Použijte kulaté vykrajovátko (nebo skleničku dnem vzhůru) s průmerem cca 5 cm. Do středu kolečka umístěte cca lžičku náplně. Přiklopte druhým kolečkem, a nejdříve prsty (tak aby uvnitř nezbyl žádný vzduch) a pak vidličkou, stlačte okraje k sobě.
- Hotové kousky pokládejte na lehce pomoučený povrch a přikryjte utěrkou aby nevyschly, než doděláte zbytek.
- Vkládejte do vařící vody, nepřiklápějte pokličkou a vařte cca 5 minut.
- Servírujte s česnekem zpěněným v oleji, špetkou soli a chilli vloček
Večeře
Hummus s pečenou řepou
Výborná variace na hummus s pečenou červenou řepou. Skvělá chuť, krásná barva, skvělé složení, které neubližuje. Co víc si od jídla přát? Řepu na tento recept doporučuji péct v troubě, stejně tak jí však můžete uvařit nebo použít sterilovanou řepu. Je však nutné počítat s tím, že to lehce změní chuť hummusu (sterilovaná řepa je kyselejší, uberte tedy na citrónové šťávě). Sezamovou pastu tahini koupíte ve zdravé výživě či orientálních potravinách. Není ale nic těžkého udělat si jí doma – krátce opražíte sezam a mixujete ho tak dlouho, dokud neuvolní oleje a nestane se z něj hladký krém.
Ingredience:
-
440 g vařené cizrny (co nám zbyla z Aquafaby z předchozích receptů)
-
250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)
-
1 lžíce mletého římského kmínu
-
1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)
-
3 – 4 stroužky česneku
-
60 g tahini
-
35 ml kvalitního olivového oleje
-
sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- dýňová semínka
- bílý rostlinný/ořechový jogurt (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Soyade)
- dobré pečivo či na špalíčky nakrájená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, okurka)
- čerstvé bylinky (kopr, koriandr, bazalka, petržel)
Postup:
Troubu předehřejte na 190°C. Řepy dobře omyjte a co nejlépe očistěte kartáčkem. Na plech dejte list alobalu, na něj položte řepy, zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dobře zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud nejsou řepy měkké a jdou snadno propíchnout vidličkou. Poté nechte alespoň lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu z konzervy, dobře jí opláchněte a nechte okapat. Přendejte do mixéru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, římský kmín, kůru z citrónu a šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl. Rozmixujte dohladka, ochutnejte a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem (chuť se však dále rozleží). Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Podávejte s opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a čerstvými bylinkami, ev. i s bílým jogurtem. Skvělé jako hlavní jídlo s pečivem či zeleninou nebo jako náplň do sendvičů či přílohu k mísám hojnosti.
AUTOR: VEGANOTIC
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA