ZMRZLINA
Čistě ovocné dřeně a sorbety by měly být veganské, ale raději čtěte složení, kvůli barvivům a dalším schovaným složkám. Dále se, na čím dál tím více místech, dá zakoupit i čistě rostlinná smetanová zmrzlina od Alpro, Ben&Jerry’s a teď nově i Nemléko.
Ptejte se na veganskou zmrzlinu ve vaší cukrárně, spousta z nich už zahrnula veganské alternativy do své nabídky, např. Crème de la Crème a vybrané UGO Fresh Bary. V Brně navštivte cukrárnu Tutti Frutti, jejíž pan majitel vyrábí zmrzlinu dokonce z lišek a kokosového mléka! Jeho modré autíčko – stánek se zmrzlinou je ikonou Zelného trhu.
DOMÁCÍ ZMRZLINA
S domácí výrobou zmrzliny je to jako s freshema, smoothies & shakes – rozmixujte kombinaci vašich oblíbených chutí (ovoce, zeleniny, mléka…), nalijte do formiček na nanuky, (můžete přimíchat i kousky čerstvého ovoce) a nechte zmrznout. Čím vodovější (fresh) to bude, tím víc z něj bude dřeň. Krémové textury docílíte použitím ingredience s vyšším obsahem tuků, jako je třeba avokádo, kokosové maso nebo burákové máslo. Následně můžete polít čokoládou a obalit v oříškách – fantazii se meze nekladou. Před servírováním je třeba nechat zmrzlinu cca 10-15 minut povolit.
Piña Colada, Mojito, Sangria… nejen freshe, smoothies a shakes můžeme proměnit ve zmrzlinu. I váš oblíbený míchaný nápoj s kapkou alkoholu (samozřejmě i jeho nealkoholická verze) se může stát nápaditým aperitivem před letní grilovačkou. Inspiraci najdete třeba ZDE.
TIP 1: Pro nadýchanou (nepřemrzlou) konzistenci je třeba použít buď zmrzlinovač… a nebo nalít směs na zmrzlinu do formiček na led, a před servírováním rozmixovat ve výkonném mixéru do požadované textury.
TIP 2: A taky můžete prostě jen napíchnout banán na špejli, obalit ho v čokoládě a nechat zmrznout
Snídaně
Donuty s čokoládovou polevou
Suché ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- lžička a půl kypřicího prášku
- špetka soli
- (2 lžíce holandského kakaa)
Mokré ingredience:
- půl hrnku rostlinného mléka
- půl lžičky jablečného octa
- 4 lžíce vegan margarínu
Na polevu:
- 100 g hořké vegan čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 až 2 lžíce rostlinného mléka
- cukrové posypky na ozdobu
POSTUP
1. Do směsi suchých ingrediencí stačí zapracovat směs těch mokrých (margarín necháme trochu povolit v mikrovlnce). Těsto by mělo být dokonale hladké a poměrně husté. Pokud se nemůžeme rozhodnout mezi obyčejnou vanilkovou a kakaovou variantou, připravíme si obě. Polovinu těsta stačí přendat do druhé misky a promíchat se 2 lžícemi kakaa.
2. Formu na donuty pečlivě vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme do poloviny těstem (dost vyběhne, takže žádný strach, uvedené množství těsta vystačí asi na 9 kousků) a šoupneme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme přibližně 12 minut.
3. Mezitím ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu s kokosovým olejem a mlékem.
4. Hotové donuty necháme chvilku odpočinout ve formě a pak vyklopíme. Přendáme je na mřížku a ještě horké pomažeme polevou. Nakonec dozdobíme psychedelickými posypkami a necháme úplně vychladnout.
Oběd
Nasi Goreng
Nasi Goreng znám odjakživa. Máma totiž vyrůstala v Indonésii a tak jsme tuhle super pečenou rýži měli každé léto.
Ingredience:
- rýže (jasmínová)
- tofu natural, černá sůl, pepř, olej, kurkuma
- arašídy
- sojová omáčka
- kopr
- uzený tempeh
- čínské zelí
Postup:
Je to směs rýže (dala jsem jasmínovou), kurkumového tofu s černou solí (zbylo z tofufíček ), arašídů, sojové omáčky, kopru a uzeného tempehu. Rýže je vařená v zeleninovém vývaru a poté pečená nasucho na pánvi se zbytkem ingrediencí. Původně tam bylo ještě čínské zelí, ale mně nikdy moc nejelo, tak jsem se na něj vybodla.
Večeře
Kynuté ovocné knedlíky
Léto pro nás znamená spoustu čerstvého a voňavého ovoce z trhu nebo ze zahrady. Také jste jako děti milovaly sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem? Zkuste je letos podle našeho receptu, nejlépe s ovocem ze zahrádky. My jsme do knedlíků použili meruňky, ale vy můžete klidně zkusit borůvky, švestky nebo jahody.
Ingredience na 8 knedlíků (2 porce):
- 250 g polohrubé mouky
- 8 g kvasnic
- 150 ml polotučného Nemléka
- špetka soli
- špetka cukru
- 200 g ovoce (například meruňky)
- agávový sirup dle chuti
- Nemáslo na polití
- kokosový sirup na polití
- perníkové koření nebo skořice
Postup:
Nejdříve si cca 75 ml Nemléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné (nesmí být horké) a nadrobíme do něj kvasnice, které posypeme špetkou cukru. Necháme vzejít kvásek, trvá to přibližně 15 minut.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme zbylé mléko, vzešlý kvásek, špetku soli a vypracujeme vařečkou těsto, které by nemělo lepit. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme přibližně 30 minut kynout na teplém místě.
Z nakynutého těsta odebíráme kuličky o průměru asi 5cm, vytvoříme z nich placky a do placky vložíme kus ovoce, který těstem celý obalíme. Každý knedlík poválíme mezi rukama, abychom vytvořili kuličku. Dále si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Do vroucí vody vkládáme knedlíky, stáhneme oheň, překryjeme poklicí a necháme vařit knedlíky asi 8 minut. Po vyjmutí z vody knedlíky propíchneme špejlí, aby se nesrazily.
Na talíři knedlíky přelijeme rozpuštěným Nemáslem, kokosovým sirupem, můžete také přidat sladidlo (např. agávový sirup), můžete posypat perníkovým kořením nebo skořicí. Knedlíky můžeme na talíři ozdobit čerstvým ovocem, oříšky semínky, nebo přelivem ze svařeného mraženého ovoce.
AUTOR: NEMLÉKO
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA