DOMÁCÍ ALTERNATIVY JOGURTŮ
Stejně jako živočišné mléčné výrobky jsou z jedné suroviny – mléka (od různých druhů zvířat), všechny veganské alternativy mléčných výrobků jsou ze stejných surovin jako rostlinná mléka: různých druhů ořechů (a dále z luštěnin, obilovin nebo semínek).
K výrobě domácího jogurtu potřebujete:
- starter – jogurtovou kulturu
(nebo 3 lžíce bílého sojového jogurtu Provamel či jiného rostlinného jogurtu s jogurtovou kulturou) - troubu, co se dá vyhřát na 35-40° C nebo jogurtovač
-
1 litr sojového mléka
-
1/2 hrnku (cca 60 g) předem namočených kešu oříšků
-
1 vychlazená plechovka kokosového mléka
Ingredience jsou poměrně nákladné, ale výslednou cenu výrazně snížíte, když si rostlinné mléko vyrobíte sami doma.
Celý recept na výrobu domácího jogurtu najdetena stránkách foodblogu Veganotic.
DOMÁCÍ ALTERNATIVY SÝRŮ
Základní surovinou pro veganské sýry jsou tedy ořechy, obiloviny, semínka a luštěniny (tofu). Dají se použít dokonce i brambory. Veganské sýry můžeme rozdělit do dvou skupin: ty, co jsou fermentované a ty, co nejsou. Jak jsme se dozvěděli 8. den: živočišné sýry jsou syřeny enzymy, a úplně stejně můžeme fermentovat veganské ořechové sýry probiotiky. Probiotika reagují s cukry v základní surovině a vytvoří tak příjemně nakyslou chuť. Kapsle nebo tablety s probiotiky seženete v lékárně nebo ve zdravé výživě. Dále můžete přidat již fermentovanou ingredienci, jako je třeba Miso pasta nebo Rejuvelac.
Čerstvé sýry v lednici ztuhnou, ale stále budou spíš roztírací. Pokud chcete tvrdý sýr (na plátky nebo strouhání), je třeba přidat želírovací prostředek jako je Psyllium, Agar nebo Irský mech (s kterým jsme se naučili pracovat 15. den).
Snídaně
Ořechová granola s jogurtem
Snídaně na pár dní dopředu vyřešeny! Udělat si domácí granolu (pečené müsli) není vůběc nic těžkého. Zabere to chviličku a navíc si můžete (logicky) určit, co do ní dáte, což oceňuji zejména u množství ořechů, ale i přidaného cukru – toho je na můj vkus v kupovaných granolách často zbytečně moc. Ořechy, většinou v biokvalitě, kupujeme nejčastěji z rozjíždějícího se obchůdku BezObalu.
Ingredience:
-
3 hrnky ovesných vloček
-
1 hrnek mandlí (celé či plátky)
-
1 hrnek vlašských nebo pekanových ořechů
-
1/2 hrnku strouhaného (bio)kokosu a nesolených loupaných pistácií
-
1/3 hrnku mletého lněného a dýňového semínka
-
1/2 hrnku javorového sirupu
-
3 lžíce kokosového oleje (+ další na vymazání plechu)
-
1 a 1/2 lžičky perníkového koření (skořice, zázvor, badyán apod.)
-
špetka soli
-
3/4 hrnku sušených brusinek
Postup:
Troubu předehřejte na 170° C, dva plechy vyložte pečícím papírem a vymažte je kokosovým olejem. Všechny ořechy nasekejte na větší kusy, dejte do mísy a přidejte vločky, kokos, semínka, koření a sůl. Rozpusťte kokosový olej, smíchejte ho s javorovým sirupem a touto směsí zalijte vločky s ořechy. Rukama dobře promíchejte a granolu poté rozprostřete na připravené plechy. Pečte do křupava, 15-20 minut, během pečení granolu několikrát prohrábněte, aby se propékala rovnoměrně. Po vyndání nechte vychladnout, přimíchejte nasekané brusinky (či jiné sušené ovoce dle chuti) a přendejte do uzavíratelné dobře těsnící nádoby.
Servírujte prokládáné vrstvami jogurtu a čerstvého ovoce.
AUTOR: VEGANOTIC
Oběd
PIZZA MARGHERITA
Ingredience:
na 2 pizzy
Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- cca 250 ml vlažné vody
- 1/2 kostky droždí
- špetku soli
- lžíci olivového oleje
Náplň:
- 4 velká rajčata nebo plechovka s rajčaty
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- sůl, pepř a cukr
- kešu mozzarella
- sušené oregano a tymián
- čerstvé lístky bazalky
Kešu mozzarella:
- 1/4 hrnku předem namočených kešu ořechů
- 1 hrnek horké vody
- 2 + 1 lžíce tapiokového škrobu
- 1 lžička extra panenského olivového oleje (nemusí být)
- 1 malý stroužek česneku (pasírovaný)
- 3/4 lžičky soli
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
Postup:
Těsto:
Ve sklenici (cca 150 ml) vlažné vody rozpusťte půlku kostky droždí (vyčkejte cca 10 minut). Směs vody a droždí nalijte do směsi mouky a soli. Přidejte lžíci oleje, případně další vodu. Vypracujte pevnou, ale vláčnou kouli těsta a nechte na teplém místě vykynout – asi půl hodinky. Rozpulte na dvě stejné části a rozválejte na pomoučněném vále.
Kešu mozzarella:
Mixujte všechny ingredience cca 1 minutu – ideálně ve výkonném mixéru – na vysoké otáčky, dokud nebude směs úplně hladká. Poté ji nalijte do rendlíku a za stálého míchání vařte na vysokou teplotu. Když začne měnit texturu jakoby se oddělovat), stáhněte oheň, aby se nepřipálila a svařte, aby zhoustla (cca 3 minuty). Sundejte z ohně a nechte vychladnout.
Náplň:
Na kapce oleje nechte zpěnit na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, rozmixovaná rajčata, tymián a rozmarýn a nechte lehce orestovat/vypařit vodu a zhoustnout. Vychladlou směsí potřete těsto (můžete dát i tenké plátky čerstvých rajčat) a poklaďte kousky mozzarelly. Pečte na max (220°C) dokud okraje těsta nezezlátnou. Po vyndání posypte lístky čerstvé bazalky a servírujte.
Večeře
Zrající bylinkový sýr
na dvě porce
- 2 hrnky kešu ořechů
- 3/4 hrnku filtrované/nechlorované vody
- 1/2 lžičky česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- kůra z půlky citronu
- 1 1/2 lžičky citronové šťávy
- 2 tablety probiotik
- 3 lžíce lístků čerstvých bylinek (třeba bazalky)
Postup:
- Namočte kešu na 4-12 hodin do studené vody.
- Sceďte a vložte do mixéru nebo kuchyňského robota. Přidejte filtrovanou vodu a rozmixujte. Přidejte česnek, sůl, lahůdkové droždí, citronovou kůru a šťávu. Rozmixujte do hladka.
- Přemístěte směs do skleněné misky a plastovým nebo dřevěným nástrojem vmíchejte drcená probiotika. (Je třeba používat materiál nereagující s kyselým prostředím. Ideální je sklo, porcelán a nebo plast v potravinářské kvalitě.)
- Misku zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě přes noc. Autorka receptu doporučuje na topení nebo v troubě na nejnižší stupeň.
- Sýr je hotový během 12 až 24 hodin. Díky fermentaci cukrů v kešu by měl mít lehce nakyslou chuť.
- Vložte sýr do formy a zchlaďte v lednici minimálně 6 hodin před podáváním. Následně obalte ve směsi koření a bylinek.
Sýr vydrží v lednici cca týden. Dobrou chuť!
Na později
NAKLÁDANÝ TOFULÍN
Ingredience:
- tofu natural
- sůl, mletý a celý pepř, sladká paprika, bobkový list, nové koření, chilli
- červená a žlutá cibule
- česnek
- olivy
- sušená rajčata
- kapari
- olivový a slunečnicový olej
- ocet
Postup:
Na kostičky nakrájené tofu (uzené Alfabio), které osolím, opepřím, přidám sladkou červenou papriku. Navrstvím spolu červenou a žlutou cibulkou nakrájenou na měsíčky, česnekem, olivami, sušenými rajčaty, kapari, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, chilli. Pak jsem to zalila půl na půl olivový olej a slunečnicový, zakápla octem, kde jsem ještě rozpustila trochu soli. Při uzavírání by neměly být ve sklenici bubliny, protože by cibule mohla začít kvasit. No a teď se dostáváme k té nejhorší části a to nechat ho v lednici 14 DNÍ ODLEŽET. Ale to jsme samozřejmě nevydrželi a po 4 dnech otevřeli… a už tak je to naprosto luxusní!!!
AUTOR: VEGANSKÉ NEŘESTI
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA