ALTERNATIVY ŽELATINY
Protože stále ještě existují lidé, kteří nevědí z čeho je želatina: Ano, není to hoax, želatina – většina gumových bonbonů a jiných želé pochutin je z vepřových a hovězích šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen.
Teď si vemte, že z hovězích šlach vyrobíme želé, to obarvíme a ochutíme chemikáliemi a hraje si to na ovocné bonbony. Přitom ovoce obsahuje samo o sobě želírovací látku zvanou pektin, kterou získáme jeho rozvařením. Pak máte hmotu z čistého ovoce, barevnou podle toho ovoce a ochucenou tím ovocem. Takže to jsou doopravdy ovocné bonbony 😉
Pektin, Agar, Irský mech, Psyllium a chia semínka. Z toho všeho lze velmi snadno udělat želé. Chia semínka nabobtnají a vytvoří tak kropenaté želé plné semínek. Agar udělá pevnou želatinu po zahřátí (seženete ho v různých formách: vločky, prášek…), Psyllium (vláknina) a Irský mech i bez tepelné úpravy. Pektin v prášku je běžně dostupný v supermarketech, stejně jako Agar v prášku seženete všude, kde je Dr. Oetker, vedle prášku existují agarové vločky nebo plátky. seženete například v prodejnách CountryLife. Irský mech seženete ve specializovaných e-shopech. U hotových želatinových cukrovinek si musíte projít složení (například Tesco kyselé duhové pásky jsou bez želatiny) nebo jít najisto přímo do veganských e-shopů třeba pro pektinové gumové medvídky.
Podívejte se, jak jednoduchá je příprava želé z Irského mechu
VÝŽIVA KLOUBŮ, NEHTŮ A VLASŮ…
Z želatiny získáváme kolagen, který se v rostlinné říši nevyskytuje. Umíme ale podpořit jeho přirozenou tvorbu. Pro výživu kloubů – chrupavek, šlach, vazivových tkání, ale i nehtů, vlasů, řas, očí a cévních stěn se hodí omega 3 mastné kyseliny, vitamin C, E, selen, zinek, hořčík a kyselina hyaluronová.
Omega 3 mastné kyseliny obsažené v zelenině, lněných semínkách a oleji, a mořských řasách jsou v kloubní výživě klíčové. Selen a vitamíny C a E, které se hojně vyskytují ve stravě bohaté na ovoce, zeleninu, obiloviny a ořechy, mohou neutralizovat volné kyslíkové radikály, které celkově zesilují procesy stárnutí, klouby nevyjímaje. Zinek pomáhá hodně nehtům a vlasům.
Hrst mandlí nebo lžíci burákového másla denně a nebudete stíhat zatřihávat.
K podpoře tvorby kolagenu je dobrá také kyselina hyaluronová (HA), jejíž přirozenou produkci podpoříme konzumací soji (fytoestrogeny zvyšují přirozenou produkci HA), škrobů z kořenové zeleniny (různé druhy brambor), dále konzumací bylinek, papriky a ovoce (největší zdroje vitaminu C, který také podporuje tvorbu kyseliny hyaluronové). Ke zvýšení produkce HA pomohou i plody bohaté na hořčík: banány, jablka, avokáda, rajčata, melouny, ananas, hrušky nebo broskve.
ZDROJ: Česká Vegetariánská Společnost
Snídaně
Chia pudink
Zbylo mi pár jahod a sklenice vanilkového sojového mléka, tak jsem před spaním zalila Chia semínka a strčila do lednice. Ráno vstanu, promíchám nasáklá semínka, zacvičím si jógu (kdo by se chtěl přidat, tak zkuste tuhle 30ti denní výzvu, já si ji moc oblíbila) a pak stačí vyndat již hotový Chia pudink z lednice a naházet do něj ovoce
Oběd
Domácí kešu sýr
Ingredience:
- 1/3 hrnku předem namočených kešu ořechů
- 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
- 1 stroužek česneku
- 1,5 lžičky škrobu (tapiokového, kukuřičného nebo kořenového)
- 1,5 lžičky Agaru v prášku
- 1,5 lžíce citronové šťávy
- hrnek vody
- sůl
Postup:
V rendlíku smíchejte agar a 1/2 hrnku vody a nechte rozpustit. Slijte vodu z namočených kešu ořechů a propláchněte je. Vložte kešu do mixéru, přidejte lahůdkové droždí, česnek, škrob, sůl, citronovou šťávu a 1/2 hrnku vody. Rozmixujte na hladkou pastu a přidejte k agaru do rendlíku. Vařte pomalu na mírném ohni, dokud směs nezhoustne do konzistence lívancového těsta. Rychle přesuňte do formičky. Nechte cca 1 hodinu odpočinout v chladničce, vyklopte z misky a servírujte. Hodí se k pečivu a hroznovému vínu.
Večeře
Tlačenka
Vaječnou tlačenku a vůbec všechny možné druhy aspiků jsem měla jako malá moc ráda. V létě dělám různé varianty na zeleninové aspiky, ale teprve nedávno mě napadlo zkusit vaječnou tlačenku. Prvně jsem jí dělala z obyčejného tofu a byla moc dobrá, ale přeci jen jsem chtěla zapracovat na variantě, která bude úplně bez polotovarů. I když občasné konzumaci tofu nebo tempehu se nebráním, mám ráda výzvy a v receptech používám co nejnižší počet nějak zpracovaných potravin. A světe div se, tato varianta je chuťově snad ještě lepší 🙂
Ingredience:
Suroviny:
- 250 gramů vyloupaného hrášku
- 200 gramů mrkve
- 1 cibule
- 1 polévková lžíce ume octa (vinného octa)
- 1 polévková lžíce ječného sladu (1/2 polévkové lžíce sirupu z agáve)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 10 gramů práškového agaru
- 80 gramů kešu ořechů
- 800 ml vody (celkem)
- 2 čajové lžičky osvědčené kvalitní hořčice (nebo 1/2 lžičky domácí – má větší říz)
- 1 polévková lžíce tahini pasty (nemusí být)
- 1 čajová lžička soli Kala Namak
- 1/4 čajové lžičky kurkumy
- pepř
Postup:
- Kešu ořechy si namočte minimálně 2 hodiny předem – lépe přes noc.
- Mrkev nakrájejte na malé kostičky a cibuli nakrájejte nadrobno.
- Do hrnce nalijte 600 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, nové koření, ocet, slad a nakrájenou mrkev. Povařte asi pět minut.
- Po pěti minutách přidejte hrášek. Ve 100 ml vody rozmíchejte 10 gramů práškového agaru a za stálého míchání nalijte do vody se zeleninou. Nechte minutku povařit a odstavte.
- Namočené kešu ořechy propláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte 100 ml vody, hořčici, tahini, sůl Kala Namak, kurkumu a trochu pepře. Lehce promixujte.
- Ještě horkou vodu s agarem sceďte přes pokličku nebo talíř přímo do mixéru k rozmixované kešu směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky.
- V hrnci vám nyní zbyla pouze zelenina. Vyberte z ní bobkové listy a nové koření, přidejte nakrájenou cibuli a pomalu zalejte rozmixovanou směsí.
- Srnčí hřbet (já vím, hrozný název) nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a pomalu naběračkou do ní celý obsah hrnce vylejte. Nechte zchladit. Až bude tlačenka vlažná, dejte jí do lednice.
- Ztuhlou a vychlazenou tlačenku vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
- Teď už jen nakrájejte a můžete podávat 🙂
AUTOR: Ethique
Dezert
RAW Tiramisu
Pokud nemáte všechny suroviny v RAW kvalitě, nic se neděje, použijte běžný výrobek, co máte doma (kakao apod.)
Ingredience:
Na korpus:
- 1 a 1/2 šálku datlové pasty
- 1/4 šálku espressa nebo turecké kávy
- 1/2 šálku rozpuštěného bio kokosového oleje
- 3 šálky (520 g) mandlové drti (zbytky po výrobě mléka)
Na čokoládovou pěnu:
- 2 šálky tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
- 1 šálek espressa nebo turecké kávy
- 1/2 šálku raw sirupu z agáve
- 1/4 šálku želé z Irského mechu
- 1 lžičku vanilkového bio prášku
- 1/8 lžičky himalájské soli
- 1/4 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
- 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 3 lžíce bio superfood Lucumy
Na vanilkovou pěnu:
- 2 šálky tuhého domácího kokosového másla ze strouhaného kokosu
- 1/2 šálku raw sirupu z agáve
- 1/4 šálku želé z Irského mechu
- 1/4 šálku vody (vodu přidáváme postupně)
- 1 velkou lžíci bio vanilkového prášku
- 1/8 lžičky himalájské soli
- 1/2 šálku rozpuštěného kokosového oleje
- 3 lžíce superfood bio Lucumy
Na ozdobu:
- 1/3 šálku raw (nepraženého) bio kakaového prášku
Postup:
Těsto:
1) Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému. Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta. V kuchyňském robotu to trvá i několik minut.
2) Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky. Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Čokoládová pěna:
1) V mixéru společně do hladka rozmixujeme domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
4) Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Vanilková pěna:
1) Domácí kokosový nebo kešu krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému.
2) Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
3) Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
4) Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku. Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.
AUTOR: Lahodnosti, Amie Sue
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA