Ingredience:
Rychlá nakládaná řepa:
- 2 velké kulaté řepy
- 1 3/4 hrnku vody
- 1 hrnku jablečného octa
- 1/4 hrnku javorového sirupu
- 1 lžičku soli
- 2 kvetoucí větvičky kopru (nebo jednu velkou)
- 1 lžíci čerstvého rozmarýnu, petržele a fenyklu
- 1 lžičku semínek koriandru, fenyklu a semínek hořčice (žlutých nebo hnědých)
- 1 lžičku nemletých kuliček černého pepře
Ořechová Ricotta:
- 1 hrnek rozmixovaných syrových ořechů – použila jsem směs kešu, makadamiových a vlašských (pokud máte alergii na ořechy, použijte místo nich slunečnicová a dýňová semínka)
- 3 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- špetka soli a černého pepře
Završeno:
- extra panenským olivovým olejem
- Balsamico octem
- lístky čerstvé bazalky
- solí a čerstvě namletým černým pepřem
Postup:
Namočte ořechy do vody a nechte odstát minimálně 2 hodiny.
Použijte mandolínu a nakrájejte řepu na tenké plátky. Pokud nemáte mandolínu, použijte nejostřejší nůž a snažte se o nejtenší plátky co dovedete. Na pánvi vařte 5 minut pod pokličkou vodu, ocet, sůl, bylinky a koření. Plátky řepy umístěte do mísy a přelijte přecezenou vařenou směsí. Přiklopte mísu a nechte marinovat 30 minut.
Slijte vodu, dejte je do mixéru, přidejte šťávu z citronu, olivový olej, sůl a pepř a mixujte do hladka.
Vyjměte řepu z marinády a naaranžujte na talíř. Ozdobte kousky ořechové Ricotty a čerstvými lístky bazalky. Pokapejte olivovým olejem a Balsamicem. Posypte solí a pepřem. Hodí se i citronová kůra. Podávejte lehce chlazené.