Řasy
Mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou stopových prvků a vitaminů. Obsahují až 15 x více minerálních látek než zelenina, jsou zdrojem kvalitních, dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Mořské řasy mají velkou schopnost eliminovat vlivy chemických a radioaktivních látek. Čistí organismus od těžkých kovů, jako je kadmium, olovo a rtuť a výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitamínů mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit.
Většina řas má typicky mořskou chuť, případně želírovací vlastnost. Seženete je v sušeném stavu a stačí je přidat do jídla – nadrcené do pomazánek, směsí na karbanátky, polévek nebo v celých plátech obalit řízečky…
DRUHY ŘAS
WAKAME
Wakame má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku. Dále čistí krev a pozitivně upravuje krevní tlak a pomáhá při zvýšené viskozitě krve. Je vhodnou prevencí a následnou podpůrnou léčbou při rakovině.
NORI
Nori patří mezi nejznámější druh mořské řasy. Tato řasa patří k největším zdrojům bílkovin, obsahuje rovněž hodně vitaminu B, A, C. Dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, rozpouští tuk a zlepšuje trávení těžkých jídel. Nori působí velkou silou také proti množení choroboplodných zárodků v organismu.
KOMBU
Tato řasa je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje tak před vstřebáváním těžkých kovů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem.
DULSE
Řasa dulse je bohatá na železo, vápník, hořčík, fosfor a jód. Má také vysoký obsah proteinů. Dulse výrazně posiluje krev a cévy.
HIJIKI
Je obzvlášť bohatá na vápník a železo, dále pak obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Japonci věří, že pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá „na krásu“.
SPIRULINA (superfood sinice)
Spirulina je výjimečnou potravinou a úžasným zdrojem koncentrovaných, netoxických a lehce vstřebatelných živin. Je vysoce přínosnou náhradou za proteinové prášky. Bílkoviny ve Spirulině obsahují všech 8 základních aminokyselin, což z ní činí kompletní bílkovinu. Spirulina dále obsahuje vitamíny A, B-1, B-2, B-6, E, a K. Navíc Spirulina dodává minerály, stopové minerály, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy, stejně jako vysoké množství chlorofylu a dalších prospěšných barviv.
CHLORELLA (sladkovodní superfood)
Chlorella se často užívá jako doplněk stravy ve formě tablet, prášku či tekutých výtažků. Využívá se její schopnosti vázat na sebe těžké kovy, které odvádí vylučovací soustavou s těla ven, čímž detoxikuje organismus. Chlorella je poměrně bohatým zdrojem některých vitamínů a minerálních látek, což může být tělu prospěšné (vitalita, energie, přirozená obranyschopnost, normální funkce střevního traktu, mikrobiální rovnováha, antioxidační účinky, normální činnost jater a trávení, pročištění, normální činnost srdce a cév).
KELP (želé těstoviny/nudle)
V čerstvém stavu obsahuje kelp okolo 100.000 mcg jódu na 1 libru váhy (445 g), zatímco v sušeném stavu je to asi 10x více. Pokud je prášek z kelpu používán jako koření, dodává 10x více jódu než jodidovaná sůl. Stejně jako ostatní rostliny, kelp obsahuje uhlovodany (cukry a škroby). Cukr v něm obsažený se nazývá manitol, není příliš sladký, má mírně projímavé účinky a hlavně nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je proto vynikající pro diabetiky. Kelp obsahuje dále menší množství vitaminu A,B, a C, bílkovin a tuků. Je zajímavé, že čerstvý kelp byl svého času zdrojem vitaminu C pro členy některých eskymáckých kmenů. Zároveň jim však dodával i všechny minerály a stopové prvky z oceánu. Seženete jej v podobě tablet, prášku, ale i těstovin/nudlí.
AGAR (želé bez chuti)
Agar má neutrální chuť, je bez zápachu a barvy. Již při nepatrné koncentraci je schopen vázat vodu nebo jiné tekutiny. Pouhý 1% roztok agaru vytváří pevný gel. Používá se jako velmi výživný želírovací prostředek pro zahušťování pudinků, dezertů, zmrzlin, omáček, marmelád, rosolů, spisků či polev. Agar obsahuje mnoho minerálních látek, převážně však jód, železo, vápník a hořčík. Tato řasa působí v organismu protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, účinkuje jako mírné projímadlo, posiluje plíce a játra, podporuje redukci váhy. Vysoký obsah vlákniny v agaru snižuje cholesterol v krvi.
Snídaně
Cizrnový salát
Nemám moc ráda u vegan jídla nevegan asociace, ale není tajemstvím, že s mořskými řasami tenhle salát chutná trochu jako tuňákový (nebo tuňák chutná jako mořské řasy?!). Pokud si na chuť moře příliš nepotrpíte, není problém je vyměnit například za kopr. Obecně je tenhle salát dost variabilní, klíčové jsou v něm cizrna, rostlinná majonéza a celer/okurka. Zbytek to může už jen vylepšit.
Ingredience:
-
2 plechovky cizrny (či cca 1/2 kg do měkka vařené cizrny)
-
1/2 hrnku (80 g) slunečnicových semínek
-
1 větší mrkev
-
2 stonky řapíkatého celeru (ev. můžete použít trochu méně bulvového)
-
3 – 4 kyselé okurky
-
3 zelené cibulky nebo 1 střední bílá cibule nebo 1 šalotka
-
1/2 – 1 hrnek rostlinné majonézy (domácí) či kupovaná, např. sojanéza od Kalmy)
-
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí (tebi, pozor, nejedná se o klasické pekárenské droždí)
-
2 – 5 lžic nadrobno nasekaných mořských řas nebo 1 větší svazek čerstvého kopru
-
pepř a sůl (nejlépe černá sůl Kala Namak)
Postup:
Cizrnu slijte, dobře opláchněte, dejte do větší mísy a mačkadlem na brambory ji rozmačkejte tak, aby některé kuličky byly skoro na kaši, ale většina jich zůstala jen lehce poškozená, hehe. Slunečnicová semínka nasekejte na prkýnku velkým nožem a přidejte k cizrně. Mrkev, celer, okurku a cibuli nasekejte na větší kusy, dejte do mixéru (food procesoru) a párkrát zapulzujte. Kousky zeleniny by neměly být větší než třeba hrášek (můžete to samozřejmě udělat i nožem na prkénku, jen je to trochu otrava). Pokud používáte jarní cibulku, nasekejte ji nožem na menší kousky. Zeleninu přidejte k cizrně, přisypte droždí, pepř, sůl a mořské řasy (/kopr) – doporučuji začít s menším množstvím a postupně přidávat. Stejně tak je to s majonézou – začněte s půl hrnkem a postupně přidávejte. Vše dobře promíchejte, ochutnejte a dochuťte (řasami, majonézou, pepřem, solí…). Jezte s dobrým, opečeným pečivem a zeleninou.
AUTOR: VEGANOTIC
Oběd
Wakame polévka
Jakože rybí polévka nejen pro štědrovečerní večeři.
Ingredience:
- zeleninový vývar
- mrkev a kus celeru navíc
- shiitake (nebo žampíky)
- hrst řasy wakame
- rýžové nudle
- zázvor
- čerstvý koriandr
- může být citronová tráva
- sezam (bílý/černý)
Postup:
Vývar (celer, mrkev, petržel, cibuli, nové koření, bobkový list, sezamový olej) uvaříme. Do zceděné vody dáme vařit na tenké plátky a nudličky nakrájené žampíky a zeleninu. Přihodíme řasu, osolíme a opepříme. Podáváme se sezamem a pár lístky koriandru.
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Celerové řízečky (hranolky) s bramborovým salátem
Ingredience:
- wakame
- celer
- Hraška
- sladká paprika (koření)
- drcený kmín
- sušený zázvor
- sojová omáčka
- strouhanka (nadrcené kukuřičné lupínky)
- bramborový salát
Postup:
Namočíme si řasu (wakame) a celer pokrájíme na plátky nebo hranolky. Obalíme změklou řasou a přichytíme párátkem. Hrašku smícháme se sladkou paprikou, drceným kmínem, sušeným zázvorem, sojovou omáčkou a vodou. Hranolky obalíme ve směsi Hrašky a následně ve strouhance. Vyndáme párátka a osmažíme – lepší pomalu, aby celer změkl, protože jsme ho nepředvařili. Podáváme s bramborovým salátem (celer, mrkev, petrzel, brambory, kyselé okurky a červená cibule na kostičky + zálivka ze sojanézy, dijonská hořčice, láku z okurek, špetky černé soli a pepře).
Místo celeru můžeme použít houbu 😉
AUTOR: NOM NOM
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA