Alternativy mořských chutí
Kupované alternativy rybího masa – filety, mořské plátky, obalované prsty a krevety seženete ve stejných prodejnách a e-shopech jako alternativy jiného masa – v BioObchodu, Veganz, VeganFoods, WorldVegan a dalších. Obalované filety prodává i Tesco – hledejte zelený obal v uličce s masem. V Ikea seženete dokonce čistě rostlinný kaviár. A určitě nezapomeňte vyzkoušet chipsy z mořských řas.
Veganská úprava sushi je už běžně dostupná ve většině „sušáren“, ale my si dnes stejně ukážeme, jak si udělat sushi vlastní.
Nezapomeňte vyzkoušet lososa z uzené mrkve!
JÓD, VITAMIN D & OMEGA 3 A 6 MASTNÉ KYSELINY
Hlavní nutrienty, které hledáme v mořských živočišných potravinách, najdeme samozřejmě i v rostlinné říši:
Zdroje jódu jsou řasy, brusinky, jahody nebo třeba brambory. Dále také sůl.
Vitamin D obsahují houby jako je hnědý žampion Portobello, Lišky nebo Shii-take. Většina alternativ mléčných výrobků, jako je rostlinné mléko, jogurt nebo tofu, je o vitamin D obohacena. A v neposlední řadě nám k jeho produkci stačí sluneční svit na holou pokožku.
Nejlepší zdroje omega 3 a 6 mastných kyselin jsou lněná, chia a konopná semínka.
Snídaně
Bagel s uzeným lososem
Ingredience:
- 1 balení plátků vegan uzeného lososa nebo doma vyrobeného
- pečivo
- netradiční pomazánkové
- svazek kopru
- červená cibule
- salátová okurka
- olivový olej
- BIO citron
Pečivo namažeme a obložíme. Mňam 🙂
Oběd
Vish & Chips
Ingredience:
- veganské rybí plátky
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 2 lžíce Hrašky na obalování
- 1 lžičku černého pepře
- 1 lžičku jedlé sody
- 300 ml velmi studeného piva nebo minerálky
Postup:
Těstíčko rozmíchejte ledabyle, obalte rybí plátky a osmažte. Podávejte s hranolkami nebo chipsy, citronem a koprovou sojanézou.
AUTOR: THE DEBRIEF
Večeře
Sushi
Ingredience:
- rýže
- plát řasy na sushi
- ocet, cukr, sůl
- zelenina (mrkev, okurka, avokádo, žlutá a bílá ředkev, chřest, …)
- uzený tempeh, uzené tofu, houba shiitake…
- wasabi pasta
- nakládaný zázvor
- sojová omáčka
- sojanéza…
- sezam
Postup:
Celý trik s rýží (aby lepila) spočívá ve směsi octa, cukru a soli, kterou vmícháme do scezené rozvařené rýže.
Na bambusovou podložku položíme plátek řasy hrubou stranou nahoru. Na dolní polovinu řasy rozložíme rýži a vytvoříme tenkou, rovnoměrnou vrstvu, kterou uhlazujeme navlhčenýma rukama. Uprostřed prstem uděláme rýhu, kterou nejprve jemně potřeme wasabi pastou, sojanézou nebo jinou omáčkou a poté do ní lehce vtlačíme náplň dle chuti (např. avokádo, uzený tempeh nebo mrkev s okurkou…). Konec horní poloviny řasy lehce navlhčíme a ihned zarolujeme. Během rolování rohož pevně mačkáme oběma rukama, aby sushi bylo pěkně utažené. Vzniklou rolku krájíme navlhčeným nožem. Podáváme s wasabi pastou, nakládaným zázvorem a sojovou omáčkou se sezamem.
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA