ALTERNATIVY VAJEC V PEČENÍ
Místo vejce do pečení nebo na obalování používáme Hrašku (mají supermarkety a zdravé výživy). Hraška jsou lokální produkty vhodné na obalování, zahušťování a vanilková verze jako pojivo do sladkého pečení. Stejně tak lze použít třeba drcené lněné nebo chia semínko, nastrouhané jablko, bramboru nebo banán.
V převážné většině receptů ale není třeba vejce nikterak nahrazovat.
10 A VÍCE ZPŮSOBŮ JAK NAHRADIT VEJCE
Pojivovou nebo zahušťovací funkci lze nahradit mnoha způsoby. Do receptu přidáme:
- 1 lžičku lněných semínek mixujeme 2 minuty se 4 lžičkami vody
- 1 lžičku chia semínek romixujeme ve 100 ml vody a necháme 15 minut odstát
- rozmačkáme půlku banánu
- 3 lžičky arašídového másla
- 2 lžičky kukuřičného škrobu promíchané s 3 lžičkami vody (musí následně projít tepelnou úpravou)
- 1/4 hrnku jablečné šťávy nebo pár lžic jablečného pyré, případně strouhaného jablka
- nastrouhanou bramboru
- 2 lžičky jedlé sody, kapku octa, 2 lžičky vody a 1 lžičku oleje
- 1/4 hrnku (silken) tofu natural
- 3 lžičky cizrnové mouky a 3 lžičky vody
- Hrašku (dle návodu na obalu)
- a mnoho dalších…
Uvedené množství se rovná jednomu vejci. Sami předpokládám poznáte, co se hodí do sladkého a co do slaného pečení…
Snídaně
Rychlé borůvkové lívance s citrónem a rozmarýnem
Asi na 12 středních lívanců, tedy cca pro 4 – 6 osob.
Ingredience:
- 1 a 1/3 hrnku sójového nebo mandlového mléka
- kůra z jednoho citrónu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- 1/4 hrnku (60 ml) velmi horké vody
- 1/4 hrnku oleje
- 1 a 1/3 hrnku celozrnné hladké mouky
- 2/3 hrnku hrubé kukuřičné mouky (jemné polenty)
- 3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 hrnky (cca 300 g) borůvek + další na ozdobu
- 1 vrchovatá lžíce najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 hrnek opražených nasekaných pekanových ořechů (doporučuji v případě, že nepoužijete rozmarýn)
K podávání:
- javorový sirup, sójový či domácí jogurt, meruňková marmeláda
AUTOR: VEGANOTIC
Oběd
Šunkofleky
Suroviny:
- těstoviny
- uzené tofu nebo tempeh, nebo jakákoliv alternativa masa na kostičky
- 1 větší cibule
- sojové neslazené mléko
- 1 ks uzené tofu
- 200g namočených nesolených a nepražených kešu ořechů
- listy ze 4 – 5 snítek majoránky nebo tymiánu
- 1 svazeček petržele
- olej
- černá sůl, kurkuma a pepř
- plechovka rajčat
- případně rostlinný sýr
Postup:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme s na cibulce opečenými kostičkami tofu (tempehu, kostiček). Přidáme nasekané bylinky, vložíme do zapékací formy a zalijeme rozmixovanou směsí uzeného tofu, kešu, černé soli, pepře a kurkumy, zředěné pár lžícemu neslazeného rostlinného mléka do požadované konzistence. Navrch položíme vrstvu rozmixovaných nebo pokrájených rajčat z plechovky. Můžeme posypat nastrouhaným rostlinným sýrem a zapečeme.
Večeře
Špenátový quiche
- 250 g mouky (například špaldové)
- ½ lžičky kypřícího prášku
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml vlažné vody
- 3 balení tofu natural
- 250 g špenátu
- 4 cibule
- 15 sušených rajčat naložených v oleji (2-3 si necháme nahoru)
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- několik lžic bazalkového pesta
- lžička černé soli
- sůl, pepř
- Nejdříve uděláme těsto, smícháme mouku, kypřící prášek, sůl, vodu a olej a vypracujeme hladké těsto. Dáme stranou.
- Na oleji osmahneme cibulku nakrájenou na proužky do zlatova. Přihodíme špenát a pár minut podusíme.
- Tofu rozmixujeme s lahůdkovým droždím, pestem, černou a normální solí a pepřem. V míse smícháme rozmixované tofu se špenátem a nakrájenými rajčaty.
- Těsto vložíme do formy, uděláme vyšší okraje a propícháme dno vidličkou. Navrstvíme na něj směs a nahoru přidáme zbytek rajčat.
- Pečeme 35–45 minut na 190° C.
- Krajíme až po vychladnutí.
AUTOR: Blue Vegan Pig
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA