ALTERNATIVY VAJEC
Míchaná vajíčka, vajíčková pomazánka nebo vánoční vaječný likér a obecně vaječná chuť není žádný problém. Vykouzlíte ji s Černou solí, která má překvapivě růžovou barvu (také se jí říká Kala Namak). Pochází z Inde nebo Nepálu, z oblasti Himalájí a vyschlých jezer. Dá se vyrobit i synteticky. Kameny jsou skoro černé, ale když je namelete na moučku, je růžová. Vajíčkovou chuť připomíná obsah síry. Seženete ji ve zdravých výživách.
Texturu míchaných vajec obstojně alternuje (hedvábné) tofu natural, avokádo nebo polenta.
VELIKONOCE
Symbolem velikonoc je znovuzrození – mláďátka (králíčci a beránci), mladé rostlinky (klíčky, baby karotky, mladé obilí, prvosenky) a vajíčka. Vajíčka, která jsou sice symbolem života, ale jsou také potenciální život sám, když z nich vznikne kuřátko, křepelčátko nebo pštrosátko a jiná ptáčátka. Proto jsme se rozhodli, my vegani, je nekonzumovat. Nekonzumujeme vejce ani z domácích chovů, protože i kvůli domácím chovům někdo někde musí zemřít.
Kdo?
Jedná se o kohouty, většinou ještě kuřátka. Líhne se totiž stejný počet kohoutů a slepic, jenže kohouti, jak říkají masojedlíci, jsou dobrý ledatak na víně. Kdežto slepice, ty si necháme jako výrobny vajíček k snídani. A to je to, proč nepodporujeme tento kolotoč, ať už z domácího chovu, tak z velkochovu.
Ano, je spousta slepiček zachráněných z velkochovu u někoho na dvorku a občas se jim podaří nějaké vejce snést a někdo si ho s chutí a bez výčitek dá. My k tomu nevidíme důvod, když máme tolik skvělých alternativ! Připadá vám srandovní nebo podivné dělat vejce bez vejce? Tak si vzpomeňte na vejce čokoládová. Také je to vejce bez vejce a podivné nám to nepřijde.
Snídaně
Anglická snídaně
- tofu natural
- párky
- žampiony
- rajčata
- bílé fazolky v tomatové omáčce
- cibule
- rozmarýn
- černá sůl, pepř
- kurkuma
- sojanéza nebo trochu rostlinného mléka či smetany a kapka oleje
- dijonská hořčice
- pažitka
- pečivo
Párečky, žampíci na kmínu a bílé fazolky v tomatové omáčce – to vše osmahlé na cibulce. Plátky rajčat pečené na rozmarýnu.
- Tofu míchanice:
- tofu natural rozdrobíme do misky
- osolíme černou solí
- smícháme se lžící sojanézy
- a lžičkou dijonské hořčice
- opepříme
- osmahneme na oleji s cibulí
- zdobíme pažitkou
Snídani šampionů podáváme s ještě teplým, domácím bílým chlebem.
Oběd
Španělský ptáček s rýží
Zajímá vás, proč je mezi českými specialitami zrovna Španělský ptáček? Název pokrmu pochází ze dvora císaře Rudolfa II., jehož matka byla Marie Španělská a na císařském dvoře tak vařili španělští kuchaři. Ti připravovali závitky s nádivkou, které byly považovány za španělskou specialitu…
Ingredience:
- sojové plátky
- nakládané okurky
- sojové párky nebo jiná sojová uzenina (salám)
- uzené tofu
- tofu natural
- plnotučná hořčice
- vulkanická sůl
- sůl a pepř
- kurkuma
- škrob
- sojová omáčka
- cibule
- lilek
- zeleninový vývar (mrkev, petržel, celer, cibule, nové koření, bobkový list)
- olej (rýžový)
- kuchyňská nit
- rýže
Postup:
Sojové plátky uvaříme v zeleninovém vývaru, vyždímáme a namarinujeme ve směsi oleje, láku z okurek, sojové omáčky, cibule, soli a pepře. Připravíme si náplň v podobě: proužků párku, uzeného tofu, kyselé okurky, cibule a tofu natural obarveného kurkumou a ochuceného vulkanickou solí a pepřem. Marinované plátky si připravíme podle velikosti do dvojic. Obě půlky namažeme z jedné strany hořčicí, jednu půlku poklademe náplní a přiklopíme druhým plátkem a zavážeme do balíčku kuchyňskou nití. Balíčky pokládáme na cca 1-2 cm tlusté kola cibule a lilku, podlejeme vývarem (jen lehce, aby se nepřipálila cibule) a necháme v otevřené nádobě zapéct do křupava 15 minut na 250 stupňů. Poté podlejeme zhruba do dvou třetin výšky ptáčků a necháme 45 minut dusit pod poklicí. Zhruba v půlce jsem do výpeku přisypala pár kousků náplně (okurky, párky, uzené tofu), následně vyndáme ptáčky a výpek s kousky náplně rozmixujeme na omáčku – případně zahustíme lžičkou škrobu. Podáváme s rýží (vařím ve vývaru) sypanou sekanou petrželkou.
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Omeleta
- 60 g cizrnové mouky
- 1/2 hrnku vody
- lžička kurkumy
- špetka soli
- špetka pepře
- lžička černé soli Kala Namak
- lžíce oleje
- plátky zeleniny vašeho výběru (žampiony, brambory, cibule, rajče, špenát…)
- Do mísy si dáme sypké ingredience a zamícháme.
- Dolíváme vodou a mícháme, dokud se nezbavíme všech hrudek.
- Rozpálíme pánev s olejem. Poklademe plátky zeleniny a necháme lehce osmahnout.
- Polijeme těstem a pečeme z jedné strany, dokud neuvidíme, že se nám kraje odlepují od pánve, převrátíme a pečeme dalších pár minut.
- Servírujeme se sojanézou a rukolovým salátkem. Dobrou chuť!
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA