Alternativy sýrů
Tvrdé i čerstvé sýry seženete od značek VioLife, Sheese, Simply V od Hochland, Bedda, VeganLine a další ve veganských prodejnách a e-shopech. Najdete tam všechno od Ementálu, přes Čedar, až po Mozzarellu. Čistě rostlinné roztíratelné čerstvé sýry typu Lučina začal dělat Albert pod značkou Nature’s Promise, Nemléko a Tudlee.
Většina z nich je ale kopií svého živočisného protějšku a jedná se tedy o ztužený tuk. Mnohem lepší jsou sýry domácí, vyrobené z ořechů nebo semínek a bylinek.
Věděli jste, že část sýrů není ani vegetariánská? Agrární komora uvádí, že až jedna třetina celosvětové produkce je syřena enzymy z telecích hovězích a vepřových žaludků. Jde o enzym chymosin (rennet) získávaný nejčastěji ze slézu čerstvě narozených telat. Získává se buď kanylou zavedenou do žaludku 3-6 měsíčních telat (až 3 kg enzymu za 3 měsíce), ale problém je samozřejmě krmení. Nebo ze žaludku zabitých telat (z jednoho pouze 10 – 15 g, tzn., že na stejný objem enzymu je třeba 200 žaludků). Používají jej hlavně malovýrobci – farmáři, v tradičních recepturách (např.: u Parmezanu). Zbytek produkce je syřen mikrobiálními, rostlinnými nebo GMO syřidly. Uvádění typu syřidla na obalu sýra není povinné.
Původně se k syření mléka používala kopřiva, svízel syřišťový, artyčok, šťovík, šťáva z fíků nebo enzymy z dýně. Rostlinná syřidla se vyrábějí a používají pouze lokálně, např. v Portugalsku.
ZDROJ: Agrární komora ČR, Problematika syřidel – Mendelova univerzita v Brně
Snídaně
Panini s kapustou, česnekem, čedarem a jablkem
- rostlinný čedar
- pár listů kapusty
- hlavička česneku
- zelené jablko
- olej nebo rostlinný margarín
- šalotka
- chilli vločky
- jablečný ocet
- pečivo
Lehce oloupejte hlavičku česneku tak, že jednotlivé dílky zůstanou pohromadě. Odříznětě horní čtvrtinu, zabalte do alobalu, pokapejte vršek olejem a osolte. Obraťte vrškem dolů a pečte v troubě nebo kontaktním grilu cca 30 minut (dokud nejdou dílky jednoduše vymáčknout ze slupek). Česnek příjemně změkne a zesládne.
Oběd
Mac & Cheese
Makarony se sýrem
Ingredience:
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1/2 cibule
- jedno rajče
- 4 lžíce ovesných vloček nebo kešu oříšky
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce lahůdového droždí
- sůl, bílý pepř
- 1 lžíce miso pasty
- těstoviny
- chlebová strouhanka
- sušená bazalka a oregáno
- rostlinný parmezan
Postup:
Brambory, mrkev a cibuli uvaříme, zcedíme a vodu si schováme. Rozmixujeme se zbytkem surovin, (vločky i kešu je dobré předem namočit), případně zředíme schovanou vodou do požadované konzistence. Podáváme s chlebovo-bazalkovo-oregánovou drobenkou či rostlinným parmezanem.
Večeře
Cheese Burger
Ingredience:
Postup:
Opečte burger, rozkrojte bulku a vnitřní strany namažte majonézou. Obložte zeleninou, vložte burger a plátek sýra, přiklopte a papejte. <3 Kdo chce, upeče si k tomu hranolky na sucho v troubě. Se solí a kmínem.
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA