Alternativy mléka, smetany a jogurtů
Už jste ochutnali mandlové, lískooříškové, rýžové, makové, kokosové nebo ovesné mléko? Je to něco neuvěřitelně dobrého, a do vaření a pečení se hodí úplně stejně jako mléka a smetany živočišné. Dostupné jsou v běžných supermarketech (Kaufland, Tesco, Globus…, DM drogeriích) a zdravých výživách. Hledejte značku Nemléko, Soyka, Alpro, Joya, Oatly, Provamel, Sojade a další.
Všechna mléka se dají velice snadno vyrobit i doma, stačí:
- namočit ořechy/obilovinu/semínka
- rozmixovat
- přecedit
- případně dochutit/osladit
- a je to
Pozor, kupovaná mléka bývají hodně slazená. Hledejte raději neslazenou variantu nebo Nemléko, které sladí přirozeně datlemi.
VÁPNÍK
Myslíme si, že z živočišného mléka a mléčných výrobků získáváme vápník, ale není tomu tak. Mléko sice vápník obsahuje, ale díky tomu, že obsahuje pro náš organismus kyselou živočišnou bílkovinu, tak v kombinaci s ní naopak naše tělo odvápňuje a může být příčinou (nejen) osteoporozy.
Kromě vápníkem obohacených výrobků jako je rostlinné mléko nebo tofu, najdeme vápník přirozeně v následujících potravinách:
V zelenině: kadeřávku, zelí, brokolici, květáku, hlávkovém salátu, kedlubně, fenyklu a kapustě. V luštěninách: cizrně, sojových bobech, fazolích a čočce. Dále také v pomerančích, fíkách nebo mandlích či máku.
Snídaně
Zapečený toast s rajčaty a „parmezanem“
Ingredience:
- rostlinný parmezan Prosociano VioLife (prodává například Globus)
- chleba/toast
- rajčata
- čerstvé bylinky (tymián, bazalka..)
- kapka olivového oleje
Postup:
Rajčata opláchneme a nakrájíme na plátky. Pečivo (klidně starší) zlehka pomažeme olivovým olejem, obložíme rajčaty, posypeme sýrem a tymiánem a dáme na pár minut zapéct do předem vyhřáté trouby.
Oběd
Špagety s hruškou, omáčkou z modrého sýra, ořechy a pažitkou
Tak tohle mi fakt chybělo. Dřív jsem to znala s gorgonzolou a dlouho, předlouho jsem hledala čistě rostlinný modrý sýr. Skotská firma Sheese a jejich produkt Blue Style tomu chuťově i texturou odpovídá.
Ingredience:
- rostlinný modrý sýr Blue Style Sheese
- neslazené rostlinné mléko
- pepř
- hruška
- vlašské ořechy
- pažitka
- bezvaječné těstoviny
Postup:
Na dvě porce stačí mixnout půlku sýra s neslazeným sojovým mlíkem. Přidala jsem jen trochu pepře. Podáváme s hruškou (já miluju čerstvou, ale může být svařená nebo restovaná), vlašskými ořechy (doporučuju lehce opražit na pánvi, aby se rozvoněly) a sypané pažitkou – TOP!
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Koprovka s houbovým knedlíkem
Knedlík
Ingredience:
- špaldová mouka
- rýžové burizony nebo vařená rýže
- sůl, jedlá soda a kapka octa
- hrstka sušených hub
- voda
Postup:
Vypracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout a pak vaříme 20 minut.
Omáčka
Ingredience:
- olej
- mouka
- zeleninový vývar, do kterého jsme dali vyvřit i stonky kopru
- rostlinná smetana
- cukr
- ocet
Postup:
Do jíšky z oleje a mouky nalejeme vývar ze zeleniny a těch tlustých stonků kopru. Přidáme sojovou smetanu a pak nastříháme ty jemný konce kopru. Dochuceno hnědým cukrem a octem.
Můžete doplnit vámi preferovanou alternativou masa.
AUTOR: NOM NOM
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA