Tofu
Natural, hedvábné (silken), uzené, bylinkové… Tofu je základní hmota, kterou můžete jíst jen tak, naložit, obalit a usmažit, orestovat… Jako asijský výrobek se hodí také do všech asijských nebo fusion pokrmů, jako je thajské curry nebo polévka Wakame. Dále se z něj dá umixovat Tofunéza, tvarohový základ pro slané pomazánky nebo sladké krémy do dezertů. Z uzeného Tofu se skvěle dělá severská pomazánka, paštika nebo škvarky.
Tofu je zdrojem bílkovin, železa a (to srážené siřičitanem vápenatým, např. Lunter či Alnatura) i vápníku.
Seženete ho už asi všude, dokonce i na váhu v obchodech Bez Obalu.
Myslíte si, že vegani jedí hlavně soju a výrobky z ní? Mrkněte se na složení jakéhokoliv běžného výrobku – ve většině najdete sojový lecitin, mouku nebo olej. V cukrovinkách, v cereáliích, polévkách omáčkách, pečivu, krmení pro domácí mazlíčky… Soja je dnes téměř ve všem, i v kosmetice.
Právě proto je mnoho veganských produktů úplně bez soji, tzv. Soy-Free (např. část výrobků firem Vegetariánský řezník, Follow Your Heart a dalších).
Bojíte se, že kvůli sojovým výrobkům pro vegany se ničí pralesy? Není tomu tak. Převážná většina celosvětové produkce soji je určena k výkrmu zvířat chovaných na maso. Kolem 70 % soji je zpracováno na šrot a oleje pro výkrm zvířat. Dokonce i v ČR se dokrmují zvířata chovaná na maso sojou. K vypěstování sóji, kterou české velkochovy dovážejí k vykrmování zvířat, je potřeba 325 000 hektarů půdy. Okolo 2 % šrotu je následně zpracováno na sojovou mouku a proteiny do jídla pro lidi. Přibližně 6 % soji je určeno k přímé lidské spotřebě – k výrobě všech těch sojových produktů.
ZDROJ: soyatech.com | Hnutí Duha
Snídaně
Palačinky s tvarohem
- 500 ml sojového mléka
- 200 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 1 lžíce cukru krystal
- půlka lžičky jedlé sody
- půlka vanilkového lusku
- špetka soli
Tvaroh
- 200 g Tofu natural (Sunfood)
- 60 g sojové smetany/jogurtu
- 40 ml citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
Do rostlinného mléka přidejte postupně všechny suché ingredience, mouku jako poslední. Přidávejte ji postupně a vmíchávejte pomalu tak, aby v těstě nevznikaly hrudky. K dosažení krásně tenkých palačinek je potřeba tekutější těsto.
Na větším ohni zahřejte vaší oblíbenou palačinkovou pánev a jemně ji potřete olejem. Velikost pánve bude mít vliv na výsledný počet palačinek, proto se nelekněte, kdyby jich vyšlo více nebo méně.
Když je pánev s olejem rozpálená, nalejte na ni těsto. Těsto lejte do středu pánve a nakláněním rozlejte po celém povrchu. V případě, že si troufáte (a máte dost těsta na experimenty), zkuste si jednu otočit ve vzduchu.
Do misky nadrobte tofu natural, základ tvarohu. V tomto receptu doporučuji značku Sunfood – hlavně kvůli tomu, že jejich tofu natural je chuťově nejvíce neutrální. K tofu přidejte rostlinnou smetanu nebo jogurt. Pokud zrovna žádnou smetanu ani jogurt nemáte, stačí rostlinný olej bez chuti, například slunečnicový. Přidejte citrónovou šťávu, kůru a moučkový cukr. Výsledný tvaroh by neměl být příliš tekutý ani hustý. Dochuťte, jak to nejvíc chutná vám.
Hotové palačinky potřete oblíbeným džemem, přidejte čerstvé nebo sušené ovoce a tvaroh. Pokud máte rádi palačinky zarolované, zarolujte je. Pokud preferujete skládané, tak je složte. Chutnat budou skvěle v obou případech.
Oběd
Knedlíky plněné uzeným Tofu se zelím
Náplň do knedlíků
– na cibulce osmahneme kostičky uzeného tofu
– osolíme, opepříme, přidáme kostičky a pár lžiček šťávy červené řepy (kvůli barvě)
– já dala ještě pár lístků libečku
– necháme vystydnout
Těsto na knedlíky
– 8 středních brambor uvaříme ve slupce, necháme vystydnout, oloupeme a nastrouháme přes jemné struhadlo
– smícháme si hrnek hrubé mouky se 3 lžícemi drceného lněného semínka a lžičkou soli
– ze směsi nastrouhaných brambor a mouky uhněteme těsto
– vyválíme a nařežeme na čtverce/kolečka trošku větší než dlaň
– vzniklé placky plníme lžící vystydlé směsi uzeného tofu, řepy a cibule a modelujeme kuličky, které ihned vkládáme do vroucí vody
– vaříme dokud kulička nevyplave a vyndaváme děravou lžící
Podáváme s dušeným zelím v zeleninovém vývaru a osmahlou cibulkou a Tempehovými škvarky
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Limetkové tofu v kokosu,
se šťouchaným avokádovým bramborem
Tofu natural mi nikdy moc nechutnalo. Dělám z něj převážně základy pro pomazánky. Kdo má jen trochu rád exotické – fusion jídla, tak si na Tofu naloženém v limetkové šťávě a obaleném v kokosu s avokádovou kaší mimořádně pochutná. Pozor, je to smažené jídlo – nejezte ho moc často.
Ingredience:
Na 2 porce
- 1 balení Tofu natural
- 3 limetky (šťávu ze 2, kůru z 1)
- 6 brambor
- 1 avokádo
- Hrašku na obalování
- kari
- chilli
- strouhaný sušený kokos na obalování
- olej na smažení
- sůl
- bílý pepř
- koriandr
Postup:
Tofu natural nakrájíme na plátky, pokapeme limetkou ze všech stran, posypeme limetkovou kůrou a necháme marinovat. Mezitím dáme vařit brambory a vyloupneme si avokádo. Marinované Tofu namočíme v těstíčku z Hrašky, dochucené kari nebo chilli a obalíme v kokosu. Smažíme dozlatova. Vařené brambory scedíme, přidáme sůl, bílý pepř, avokádo a rozšťoucháme na kaši. Zdobíme koriandrem.
AUTOR: NOM NOM
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA