Složení
Ve složení potravin musí být uvedeny všechny složky v sestupném pořadí. To znamená, že na prvním místě je ta surovina, které výrobek obsahuje nejvíce. Když si chcete koupit třeba čokoládu a ve složení výrobku, který se jako čokoláda tváří, je na prvních místech ve složení uveden cukr, rostlinný tuk a až někde vzadu kakaová hmota – kakaové máslo a kakao, je něco špatně.
Dále platí, že čím méně surovin bylo k jeho výrobě použito, tím lépe. Naopak, pokud je ve složení řada nejrůznějších surovin, měli bychom být obezřetní.
Nás zajímají především upozornění pro alergiky, protože tam se skrývá většina živočišných nástrah. Týká se to obilovin obsahujících lepek, korýšů, vajec, ryb, arašídů, sójových bobů, mléka, ořechů a mandlí, celeru, hořčice, sezamového semínka (a výrobků z nich). Výjimkou z této povinnosti je případ, kdy název jednoznačně odkazuje na tuto alergenní složku (např. vejce nebo mléko). Pozor, kvůli alergikům se musí uvádět i stopová množství. Jde o případy, kdy stejný výrobce zpracovává i živočišné potraviny. Proto třeba v Anglii najdete upozornění na stopy korýšů na koblihách. Lepší je se těmto produktům vyhnout, ale samy o sobě můžou být složením veganské.
Pozornost bychom měli věnovat i datu spotřeby. V případě „spotřebujte do“ je nutné potravinu do uvedeného data spotřebovat a nikdy se nesmí po tomto datu prodávat. To je dáno zákonem. V případě „minimální trvanlivosti do“ mohou být potraviny (například rýže, koření) dále prodávány, ale s podmínkou, že jsou zdravotně nezávadné. V obchodě musí být zřetelně označeny. A jak opět říká zákon: po ukončení data minimální trvanlivosti, výrobce nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.
Značka BIO & EKO
Tuto značku mohou používat jen výrobky pocházející z ekologického zemědělství, které dodržuje vysoké požadavky na ochranu přírody. Aby mohly být potraviny označené jako „ekologické“, „eko“, „bio“ nebo zeleným pruhovaným logem „Produkt ekologického zemědělství“, musí výrobek splňovat všechny předpisy pro biopotraviny.
Na co si dát pozor
Řekli byste, že margarín je z čistě rostlinných tuků, jenže ve většině z nich se skrývá hned několik živočišných složek. Stejně jako ve sladkostech nebo pečivu, ale i pivu.
- želatina (vepřová a hovězí) – cukrovinky
- vitamin D (rybí tuk) – margaríny
- šelak (výměšek Červce lakového) – cukrovinky
- E120 karmín, košenila (vysušená těla hmyzu Červce nopálového) – červené výrobky
- E471-2 může a nemusí být živočišný tuk – pečivo
- syrovátka – margaríny
- sušené mléko – čokolády
- E901 včelí vosk – cukrovinky
Na rozpoznávání éček existují chytré aplikace. Zkuste třeba NutriAtlas.
Stejně tak můžete najít živočišné složky i v alkoholu. Například vína se čiří želatinou nebo vejcem. Pro jistotu si projděte český nebo mezinárodní seznam veganských nápojů.
Snídaně
Jahodovo-ovesná smoothie bowl
Smoothie bowls jsou láska na první pohled.
Ingredience:
- 14 jahod (čerstvých nebo zmražených)
- zmražený banán (nakrájejte na kolečka před zmražením)
- 50 g ovesných (nebo pohankových – bez lepku) vloček
- 240 ml mandlového mléka
- semínka, oříšky a ovoce na ozdobu (kokos, borůvky, sezam, slunečnicová semínka, sušené ovoce…)
Postup:
Jahody, banány, vločky a mléko rozmixujeme na kaši a ozdobíme semínky, oříšky a ovocem.
AUTOR: Marla Meredith
Oběd
BLT Sendvič
Složení tohoto chutného sendviče odtušíme už z názvu: „Bacon, Lettuce, Tomato“ (Slanina, Salát, Rajče).
Ingredience:
- uzený Tempeh, kokos nebo slaninka od Vegetariánského řezníka
- ledový salát
- rajče
- veganéza nebo avokádo
- toustový chléb
Postup:
Opečeme dva plátky chleba, namažeme veganézou (nebo avokádem), obložíme uzeným Tempehem nebo slaninkou, salátem a rajčetem. Můžeme podávat originálně jako v USA s bramborovými hranolkami (na sucho v troubě opečené, solené brambory).
Večeře
Sojové výpečky se špenátem a bramborovými knedlíky
Milovníci tradiční české kuchyně ocení alternativu klasických výpečků. Podáváme se špenátem nebo se zelím.
- 6 brambor
- 300 g hrubé mouky (a více, podle textury těsta)
- sojové kostky
- zeleninový vývar
- sirup
- sladká paprika
- sojová omáčka
- sůl a pepř
- cibule
- česnek
- rozmarýn
- tmavé pivo
- čerstvý špenát
- olej na naložení sojových kostek a restování špenátu
Postup:
Vařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme. Smícháme s hrubou moukou a uválíme válečky. Vaříme 20 minut. Sojové kostky uvříme v zeleninovém vývaru, namarinujeme v oleji, sladké paprice, kapce sojovky, soli, pepři, cibuli, česneku a rozmarýnu. Před vložením do trouby zakápneme sirupem (udělá kůrčičku, jak zkaramelizuje) a pečeme na 185° C. Co chvíli podléváme tmavým pivem.
Zpěníme cibuli na drobno, přidáme česnek a horu špenátu.
AUTOR: NOM NOM
NAPIŠTE NÁM
Vynechali jsme odkaz na něco nebo někoho zajímavého?
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – ONLINE PLATBA