Co místo cukru?
Místo klasického cukru je lepší používat alespoň běžně dostupný třtinový, ale existují ještě zdravější verze, jako je stévie, kokosový cukr nebo sušená třtinová šťáva, kterou často naleznete pod názvem Panela. (Najdete ve zdravých výživách nebo veganských supermarketech.). Často stačí sladit ovocem (banány, datle, fíky, mango…) nebo ořechovým máslem.
ALTERNATIVY MEDU
Místo medu používáme sirupy – agávový, datlový, švestkový, borůvkový, javorový… nebo slady (rýžový, ječmenný…) a melasy, které seženete v běžných obchodech. Snadné je připravit si sirupy domácí, třeba bezový, pampeliškový nebo smrkový. Svaříte květy nebo výhonky s vodou, citronem a cukrem. Toť vše.
Snídaně
Green Smoothie Bowl
Ingredience:
2 porce
- 1 hrnek kokosového mléka (kokosové vody nebo neslazené mandlové je také OK)
- 3 hrnky kapusty
- 1 hrnek špenátu
- 1/2 zralého avokáda
- 1 protein v prášku
- 1/2 zmrzlého banánu
- 1 lžíce mandlového másla
- 2 para ořechy
- 1/2 datle
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky moringa prášku (volitelné)
- kostky ledu (volitelné)
Posypka:
- neslazené kokosové vločky
- Chia semínka
- 1/2 kiwi, plátky
- …Nebo cokoliv máte rádi! Kousky kakaa, goji, mandle, čerstvé lesní plody…
Postup:
- Odstraňte stonek kapusty a opláchněte zbytek listu.
- Všechny ingredience rozmixujte na krémovou texturu.
- Nalijte do mísy a posypte jak je libo.
AUTOR: Honestly Nourished
Oběd
PODZIMNÍ SALÁT S ČOČKOU BELUGA, HROZNY A PEČENOU DÝNÍ
Ingredience:
2 porce
- 1 malá červená řepa
- 2 hrnky vařené čočky beluga
- 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku červených hroznů, nakrájených na půlky
- 7 listů máty
- 1 cibule
- 1/2 malé dýně
- 1 hrst rukoly
- 1 hrnek špenátu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička sirupu
- čerstvě namletý černý pepř
- špetka soli
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžička kokosového oleje
- 1 lžíce extra panenské olivového oleje
- 1/4 hrnku pražených lískových ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 175°C
- Vyložte plech pečicím papírem a poklaďte na kostky nakrájenou dýní a řepou. Pokapejte kokosovým olejem, osolte a opepřete.
- Pečte 20 minut, poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím si rozehřejte lžičku kokosového oleje a orestujte na ní pasírovaný česnek. Přidejte špenát, restujte dokud listy nezměknou a odstavte z ohně.
- V malé misce smíchejte ingredience na dresinkdo smetanové konzistence.
- Do velké mísy dejte čočku, pečenou zeleninu, hrozny, cibuli se špenátem a zamíchejte. Přidejte dresink, rukolu a zamíchejte znovu.
- Podávejte posypané praženými lískovými ořechy.
AUTOR: The Awesome Green
Večeře
Mísa divoké rýže a pečené kořenové zeleniny
- 3/4 hrnku divoké rýže
- 1 lžíce octa z červeného vína
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Restovaná zelenina
- něco málo přes kilo kořenové zeleniny – oloupané a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Kmínovo – tahini dresink
- 1/4 hrnku tahini
- šťáva z malého citronu
- 2 stroužky česneku, pasírované
- 2 lžíce vody
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl na dochucení
Na servírování
- rukola nebo nakrájená kapusta
- nakrájené vlašské ořechy nebo dýňová semínka (volitelné)
- jádra z granátového jablka (volitelné)
Postup:
Divoká rýže
- Smíchejte na pánvi divokou rýži se 3 hrnky vody
- Přiveďte k varu, pak stáhněte a přiklopte. Po 40 minutách zkontrolujte, jestli je rýže už měkká – protože ji chceme do salátu, chceme ji měkkou jen tak, aby stále zachovala svůj tvar a pevnost.
- Slijte vodu, pak pokapejte octem a olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Dejte zatím stranou.
Restovaná zelenina
- Během vaření rýže si předehřejte troubu na 200°C
- Položte zeleninu na pečicí papír, pokapejte olejem a posypte solí a pepřem.
- Pečte asi 45 minut, a zhruba každých 15 minut otočte obracečkou. Případně tak dlouho, dokud nebude měkká a začne být opečená na krajích.
Dresink
- Smíchteje všechny suroviny v malé misce dokud nevznikne hladká směs, pokud je potřeba, přidejte vodu.
Jak servírovat
- Rozdělte divokou rýži a zeleninu do 4 misek. Přidejte rukolu, dresink a vlašské ořechy nebo dýňová semínka a jádra z granátového jablka
AUTOR: Oh My Veggies!
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – Darujme.cz