DOMÁCÍ LÁZNĚ
Mýdla, sprchové gely, šampony, kondicionery, balzámy na rty, pleťové krémy a masky, deodoranty a zubní pasty… prostě kosmetiku obecně používáme zásadně netestovanou na zvířatech. Dále platí, že čím více přírodní složení, tím lépe, ale pokud by měla obsahovat živočišnou složku, volíme její syntetickou alternativu. Oblíbené jsou výrobky od firmy LUSH, dále třeba Desert Essence, Jason, Faith in Nature, Kiss My Face nebo Hurraw případně domácí produkty od lokálních výrobců.
Pro jednodušší orientaci a jistotu hledejte následující certifikáty, označující netestovaný výrobek:
POZOR: Netestované se vždy nemusí rovnat čistě rostlinnému. Je třeba číst složení nebo hledat označení „Vegan“.
Nejbezpečnější je samozřejmě mýt si vlasy jedlou sodou, místo kondicioneru používat ocet (No Poo) a místo masky kokosový olej. Případně se naučit vyrobit si kosmetiku vlastní. Jeden recept na pleťovou masku naleznete na konci této stránky.
Podle stejných kritérií hodnotíme i make-up, tvářenku, řasenku, rtěnky ale i laky na nehty a štětce… prostě dekorativní kosmetiku obecně. Podívejte se na značky Juice Beauty, Lily Lolo, Cosm’etika, ZAO Organic Make-up, SpaRitual, OCC (Obsessive Compulsive Cosmetics), Beauty Without Cruelty, Too Faced, většina produktů Urban Decay a mnoho dalších… seženete například v Biosophy, Lady Bio, Biooo nebo na BeautyBay.
Snídaně
Bylinkové muffiny z černé quinoy
Ingredience:
na 10 muffinů
- ¼ hrnku čené quinoy (propláchnuté a namočené v 1 hrnku vody 12 až 24 hodin)
- ¼ hrnku vody
- špetka soli
- 2 lžíce mletého lněného semínka
- ¼ hrnku neslazeného rostlinného mléka
- ¼ hrnku a 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 střední cibule na kostičky
- 2 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 2 lžičky sekaného tymiánu + pár stonků na ozdobu
- 1 lžička soli
- 1½ hrnku mouky z naklíčené špaldy (nebo jakoukoliv celozrnnou mouku)
- 1 lžíce pečícího prášku
- ¼ lžičky jedlé sody
- 1 střední batát
- ¾ hrnku vody
- 2 lžičky jablečného octa
- 1 lžička tamari
Postup:
- Namočenou quinou sceďte a vložte do malého hrnce. Přidejte vodu a přiveďte k varu. Přiklopte a nechte probublávat dokud quinoa neabsorbuje vodu (jako když vaříte rýži), cca 15 minut. Sundejte z ohně a nechte pod pokličkou 10 minut odstát. Načechrejte vidličkou. Odměřte ½ hrnku a odložte stranou. Zbytek schovejte na muffinovou posypku.
- Oškrábejte batát, nakrájejte na půlcentimetrové kostičky (cca 2 hrnky) a nechte je změknout na páře. Následně je rozmačkejte vidličkou.
- Předehřejte si troubu na 175°C a vyložte muffinový plech papírem.
- Ve středně velké misce smíchejte sojové mléko se lněným semínkem a nechte zhoustnout, mezitím co si připravíte cibuli.
- Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a dělějte dozlatova. Přidejte šalvěj, tymián a ½ lžičky soli. Stáhněte plamen a nechte zkaramelizovat. Sundejte z plotny.
- V další míse smíchejte mouku, pečící prášek a jedlou sodu. Dejte stranou.
- Do misky se sojovým mlékem a lněným semínkem přidejte rozmačkaný batát, vodu, ocet, tamari a zbývající ½ lžičky soli a ušlehejte do hladka. Přidejte ¼ hrnku olivového oleje a znovu promíchejte. Následně přidejte směs mouky a vypracujte těsto. Jemně vyklopte do směsi quinoy a cibule.
- Rozmístěte směs do muffinových forem. Každý z nich ozdobte snítkou tymiánu a posypte zbývající quinoou.
- Pečte 45-50 minut, dokud párátko nebo špejli zapíchnutou dovnitř těsta, nevyndáte suchou. Vyndejte z trouby a nechte 5 minut ve formě než je vyndáte na rošt, kde vychladnou.
Poznámka: Pokud nenamáčíte quinou předem, přidejte 2 lžíce vody a nechte vařit 20 minut.
AUTOR: Amy Chaplin
Oběd
Salát
Ingredience:
- 1 střední máslová dýně, oloupaná a nakrájená na nudličky
- 1 velká hruška
- 1 hrst rukoly
- dužina z jednoho granátového jablka
- 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- sůl a pepř
Zálivka:
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička semínek bílého sezamu
- 1 lžíce sojové omáčky
- pepř
- 1 stroužek česneku (pasírovaný)
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C. Na pečicí papír položte nudle z máslové dýně, osolte, opepřete a nechte 8-10 minut péct.
- Mezitím si připravte zálivku: smíchejte všechny ingredience.
- Hrušku nakrájejte na nudličky (nebo spiralizérem) a dejte do mísy s rukolou a ořechy. Přidejte dýni a zalijte zálivkou.
Večeře
Letní rolky
Ingredience:
- Vařená hnědá rýže
- restovaný žampíci s uzeným tofu
- čerstvá zelenina
- koriandr
- limeta
- rýžový papír
Arašídová omáčka
- arašídové máslo, tamari, zázvor, chilli, česnek, ocet, voda
Postup:
Papír jen protáhneme mísou s uvařenou a téměř vychladlou vodou. Naplníme, zabalíme a namáčíme v arašídové omáčce.
AUTOR: NOM NOM
Maska
Konopná maska
Ingredience:
- 1/4 hrnku konopného oleje
- 2 lžičky spiruliny v prášku
- několik kapek oleje patchouli
- velký make-up štětec, u kterého nevadí, že se zašpiní
Postup:
Rozmixujte ingredience na hladký krém. Připravte svoji pleť na absorpci otevřením pórů díky napařovací procedůře. Ohřejte hrnec s vodou, vodu přemístěte do mísy, hoďte si ručník přes hlavu a napařte si pleť na obličeji stoupající párou. Pro ještě větší uvolnění můžete přidat pár kapek eukalyptového, levandulového nebo patchouli oleje. Vdržte cca 10 minut, sundejte si ručník a aplikujte masku (rukama nebo štětcem). Vyhněte se očím a jejich okolí. Po cca 15-20 minutách smyjte. Zbytek masky můžete uchovávat v ledničce.
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – Darujme.cz