ZMRZLINA
Čistě ovocné dřeně a sorbety by měly být veganské, ale raději čtěte složení, kvůli barvivům a dalším schovaným složkám. Dále se, na čím dál tím více místech, dá zakoupit i čistě rostlinná smetanová zmrzlina. Ptejte se na veganskou zmrzlinu ve vaší cukrárně, spousta z nich už zahrnula veganské alternativy do své nabídky, např. Crème de la Crème. V Praze nabízí čistě veganskou zmrzlinu bistro PURO, Fresh Bar v přízemí pobočky Loving Hut v Černé Labuti a vybrané UGO Fresh Bary. V Brně navštivte cukrárnu Tutti Frutti, jejíž pan majitel vyrábí zmrzlinu dokonce z lišek a kokosového mléka! Jeho modré autíčko – stánek se zmrzlinou je ikonou Zelného trhu.
DOMÁCÍ ZMRZLINA
S domácí výrobou zmrzliny je to jako s freshema, smoothies & shakes – rozmixujte kombinaci vašich oblíbených chutí (ovoce, zeleniny, mléka…), nalijte do formiček na nanuky, (můžete přimíchat i kousky čerstvého ovoce) a nechte zmrznout. Čím vodovější (fresh) to bude, tím víc z něj bude dřeň. Krémové textury docílíte použitím ingredience s vyšším obsahem tuků, jako je třeba avokádo, kokosové maso nebo burákové máslo. Následně můžete polít čokoládou a obalit v oříškách – fantazii se meze nekladou. Před servírováním je třeba nechat zmrzlinu cca 10-15 minut povolit.
Piña Colada, Mojito, Sangria… nejen freshe, smoothies a shakes můžeme proměnit ve zmrzlinu. I váš oblíbený míchaný nápoj s kapkou alkoholu (samozřejmě i jeho nealkoholická verze) se může stát nápaditým aperitivem před letní grilovačkou. Inspiraci najdete třeba ZDE.
TIP 1: Pro nadýchanou (nepřemrzlou) konzistenci je třeba použít buď zmrzlinovač… a nebo nalít směs na zmrzlinu do formiček na led, a před servírováním rozmixovat ve výkonném mixéru do požadované textury.
TIP 2: A taky můžete prostě jen napíchnout banán na špejli, obalit ho v čokoládě a nechat zmrznout
Snídaně
Zmrzlinové sendviče
Nadýchané veganské zmrzlinové sendviče s krémovou kokosovo-kávovou zmrzlinou mezi dvěma plátky nadýchaných čokoládových sušenek.
Zmrzlina:
- 2 plechovky kokosového mléka (Albert Quality)
- 1/2 – 3/4 hrnku cukru (Panely)
- 3/4 hrnku silného kafe (uvařený nápoj)
- 1.5 lžičky vanilky
Sušenky:
- 2 lžíce drcených lněných semínek
- 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka
- 1 lžička bílého octa
- 1/3 hrnku cukru (Panely)
- 1 lžička vanilky
- 3 lžíce rozpušťeného kokosového oleje
- 1/2 hrnku ovesné mouky (na jemno rozmixované ovesné vločky)
- necelá 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1/4 hrnku kokosového prášku (na jemno rozmixovaný strouhaný kokos)
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 1/4 hrnku tmavé, nasekané, ne moc sladké čokolády (Třeba 70% Lindt)
- Kokosové mléko, kávu, cukr a vanilku vložte do rendlíku a cca 5 minut míchejte na středním plameni.
- Odstavte, nechte vychladnout, nalijte do forem na led a dejte do mrazáku.
- Předehřejte troubu na 175°C a pečicí papír potřete lehce kokosovým olejem
- Smíchejte mandlové mléko a ocet. Po pár minutách přidejte cukr, kokosový olej, vanilku a mleté lněné semínko a pořádně promíchejte. Přidejte zbytek ingrediencí a znovu promíchejte. Nakonec přidejte kousky čokolády.
- 1 sušenka = 1 polévková lžíce těsta na pomazaný pečicí papír. Dávku těsta rozplácněte, chcete placičky, ne hroudy. Mezi jednotlivými sušenkami nechte dostatek místa, během pečení trošku nabydou na objemu.
- Pečte 10 minut. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a sundejte z plechu. Jakmile sušenky úplně vychladnou, dejte je na pár minut do mrazáku, aby ztuhly úplně. Lépe se s nimi potom pracuje.
- Vše vyndejte z mrazáku a ledové kostky směsi na zmrzlinu rozmixujte na krém.
- Mezi dvě sušenky nandejte kolik zmrzliny chcete a nechte si chutnat.
TIP: Před konuzmací nechte trošku povolit. Čím míň je to zmrzlé, tím víc jsou cítit chutě.
Oběd
Nasi Goreng
Nasi Goreng znám odjakživa. Máma totiž vyrůstala v Indonésii a tak jsme tuhle super pečenou rýži měli každé léto.
Ingredience:
- rýže (jasmínová)
- tofu natural, černá sůl, pepř, olej, kurkuma
- arašídy
- sojová omáčka
- kopr
- uzený tempeh
- čínské zelí
Postup:
Je to směs rýže (dala jsem jasmínovou), kurkumového tofu s černou solí (zbylo z tofufíček ), arašídů, sojové omáčky, kopru a uzeného tempehu. Rýže je vařená v zeleninovém vývaru a poté pečená nasucho na pánvi se zbytkem ingrediencí. Původně tam bylo ještě čínské zelí, ale mně nikdy moc nejelo, tak jsem se na něj vybodla.
Večeře
Boloňské špagety
Ingredience:
- středně velká cibule
- olej
- 2 stroužky česneku
- 3 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 konzervy rajčat
- 1 lžička oregána, sladké papriky
- hrst listů čerstvé bazalky
- sůl a pepř
- špagety
- lahůdkové droždí
Postup:
Na osoleném oleji osmahneme středně velkou cibuli a pár stroužků česneku. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev a 2 stonky řapíkatého celeru, taktéž na docela prťavé kousky. Po pěti minutách přilejeme půl hrnku zeleninového vývaru a mazlíme pár minut pod pokličkou. Posléze přilejeme půl hrnku červeného vína, přidáme 2 PL rajčatového protlaku, 2 konzervy krájených rajčat, 1 ČL sušeného oregána, 1 ČL sladké papriky, hrst listů čerstvé bazalky, sůl, pepř. Necháme probublávat cca 10 min. Omáčku smícháme s uvařenými špagetami, posypeme lahůdkovým droždím, ozdobíme čerstvou bazalkou a podáváme se sklenicí vína. S lahví vína. Ne. S demižonem vína. Jo.
AUTOR: Dominika pro NOM NOM
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – Darujme.cz