DOMÁCÍ ALTERNATIVY MAJONÉZY
Základ domácí sojanézy připravíte vyšleháním 2 dílů oleje : 1 dílu neslazeného sojového mléka.
TIP 1: Sojové mléko je třeba mít zchlazené.
TIP 2: Pokud vám nechce zhoustnout, zkuste přidat kapku octa nebo citronové šťávy.
Dochutit můžete třeba lžící nakládaných kaparů, stroužkem česneku, solí, pepřem a lžičkou dijonské hořčice… Podobně připravíte tofunézu nebo kešunézu, kde použijete Tofu natural nebo kešu ořechy místo mléka a podstatně méně nebo vůbec žádný olej.
Jako dip se hodí i různé druhy hummusu (klasický, rajčatový…), pesta (bazalkové, …), tapenád (olivová, …) a chutney (mango-chilli, švestkové…).
ALTERNATIVY ŠLEHAČKY
Veganské šlehačky seženete ve zdravých výživách nebo veganských e-shopech ve formě smetany ke šlehání (Soyatoo, Schlagfix) nebo i ve spreji.
Skvěle funguje tuhá část kokosového mléka z plechovky (nejvíce se osvědčilo kokosové mléko Albert Quality), před šleháním minimálně 24 hodin zchlazené v lednici. Pokud si chcete být jisti, že udrží tvar, použijte ztužovač šlehačky nebo Irský mech nebo Agar.
Snídaně
Palačinky
množstvo na 6 veľkých palaciniek
- 0.5l ryžového mlieka
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- polovičku vanilkového lusku
- 1 PL trstinový cukor (nerafinovaný) alebo kokosový cukor
- 0.5 ČL sódy bikarbóny
- štipku himalájskej soli
Postup:
Do mlieka pridáme všetky ingrediencie a nakoniec aj špaldovú múku. Postupne ju pridávame a miešame aby nám nevznikli hrudky. Naše množstvo je od oka. Ak viete akú konzistenciu majú mať vaše palacinky, tak môžete použiť trochu viac alebo menej múky. Ale 200 g by malo byť akurát na pol litra mlieka.
Palacinky sme robili na palacinkovej panvici. Môžete ich skúsiť robiť aj bez oleja, my sme panvicu vždy jemne potreli kokosovým olejom. Palacinky treba piecť z oboch strán a ak uvidíte na hornej strane bublinky, viete, že ju môžete otočiť.
Vegánske palacinky sme plnili banánmi, horkou vegánskou čokoládou a šľahačkou s kokosového mlieka v konzerve. Keď mlieko schladíte dá sa z jeho tuhej časti vyšľahať bielučká šľahačka.
Oběd
BURGER S JALAPEÑOS A CUKETOU
Ingredience:
BURGERY:
- 1 + 1/2 hrnku vloček (ovesné, pohankové…)
- 1 plechovka cizrny (slijte nálev)
- 1/3 hrnku papriky na kostičky (čím menší, tím lepší!)
- 1 jalapeño paprika
- 1 hrnek nastrouhané cukety
- 1-2 lžíce jarní cibulky (bílá i zelená část)
- 1/2 lžíce oleje (avokádový)
- 1/2 lžičky česneku a vloček červeného pepře
- špetka oregána a soli
- 2 lžíce drcených lněných semínek
OBLOHA:
- 1 vrchovatý hrnek zelí na nudličky
- 1/2 čerstvé jalapeño papriky na tenké plátky (nemusí být)
- 1/2 lžíce květového medu nebo sirupu
- 1/2 lžíce avokádového oleje
- šťáva z jedné limety
- špetka soli
- koriandr (nemusí být)
- červená cibulka na tenké plátky
- ledový salát
OMÁČKA:
- 1/3 hrnku sojanézy
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- Sriracha omáčka dle chuti
Postup:
- Smíchejte ingredience na oblohu a odložte. Vyšlehejte ingredience na omáčku a dejte do lednice.
- V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte cizrnu s vločkami. Nastrouhejte si cuketu a nechte odležet na ubrousku, aby vpil přebytečnou vodu.
- Pokud chcete méně pálivou verzi, odjádřete jalapeño. Čím více semínek, tím vyšší pálivost.
- Na kapce oleje nechte zpěnit papriku, jalapeño, cuketu, jarní cibulku než papriky změknou. Přidejte česnek, červený pepř, oregano a sůl.
- Zeleninovou směs smíchejte s rozmixovanou cizrnou a vločkami. Přidejte lněné semínko, promíchejte a rozdělte do 4 stejných částí, z kterých následně vytvarujte burgery. Následně, mezitím, co si připravíte housky a zeleninu, burgery shlaďte v lednici. Budou lépe držet tvar.
- Burgery osmažíme z obou stran dozlatova, na pár lžících oleje.
- Obložte housky salátem, burgerem, oblohou a omáčkou. Servírujte.
Placičky nemusíte jíst v housce. Dejte si ji jako karbanátek ke šťouchaným bramborám 😉
Večeře
Pochoutkový salát
Ingredience:
- hrášek
- rostlinný salám
- kyselá okurka
- sojanéza
- jablečný ocet
- Worcester
- cukr
- hořčice
- pepř
Postup:
Salám nakrájíme na nudličky a smícháme se zbytkem surovin.
AUTOR: Chlebíček Store
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010