Tofu pomazánky
Z natural Tofu jednoduše vyrobíme základ pro mnoho pomazánek. Rozmixujte ho s rostlinnou smetanou a kapkou oleje do požadované hustoty. Ochuťte třeba dijonskou hořčicí, solí a pepřem a je to. Následně můžete dochutit do různých verzí.
- Přidáme česnek a nahrubo nastrouhaný celer nebo rostlinný sýr a máme česnekovou pomazánku. Servírujeme s bílým hroznovým vínem.
- Nebo přidáme na jemno nasekanou cibuli, kurkumu a černou sůl a máme „vajíčkovou“ pomazánku.
- A nebo přidáme žlutá a červená cherry rajčátka, ředkvičky a mandle a máme super jarní pomazánku.
Uzené Tofu se hodí jako alternativa rybího masa, takže když rozmixujeme uzené tofu, zředíme rostlinnou smetanou a přidáme sůl a pepř…
- …stačí už jen řasa (Nori, Wakame…), na malé kostičky nakrájená červená cibule a kapka citronu.
ALTERNATIVY MAJONÉZ
Sojanéza, Tofunéza ale i jiné veganézy, dipy a omáčky se dají sehnat v Tescu, CountryLife nebo veganských speciálkách a e-shopech. Hledejte značku Kalma nebo Spak.
Základ domácí sojanézy připravíte vyšleháním 2 dílů oleje : 1 dílu neslazeného sojového mléka. Dochutit můžete třeba lžící nakládaných kaparů, stroužkem česneku, solí, pepřem a lžičkou dijonské hořčice… Podobně připravíte tofunézu nebo kešunézu, kde použijete Tofu natural nebo kešu ořechy místo mléka a podstatně méně oleje.
Snídaně
Tortilly s KoproTofu Salátem
Tip na rychlou chutnou svačinu/večeři/oběd. Vynikající černou sůl kala namak koupíte v obchodech se zdravou výživou či v indických obchodech
Ingredience:
- 1 balení tofu natural (chuťově nejlepší je podle mě Sunfood BIO)
- 2-3 jarní cibulky (příp. je možné dát červenou či normalní)
- 3 lžíce sojanézy (domácí nebo kupovaná)
- 2 lžičky hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- svazek čerstvého kopru, nasekaného (asi víte, že ten „stonek“ se nejí)
- Sůl (ideálně černá sůl – kala namak se specifickou vaječnou chutí) a pepř dle chuti
- Přidala jsem též vegan kaviár z řasy. Není nutný, ale příjemně to ozvláštní. Je k dostání v Ikee za 39 kč. Na trhu býval i tento, lepší (už jen tím, že není z Ikey), ale už jsem ho nikde delší dobu neviděla (ochutnala jsem černý a červený a byly oba výborné).
- Můžete přidat též na drobno nakrájené kyselé okurky a řapíkatý celer (zvlášť pokud máte něco proti kopru)
- tortilla
- špenát, polníček nebo jiná zeleň
- mrkev nakrájená na tenké proužky
Postup:
Tofu rozmačkejte vidličkou a přídejte ostatní ingredience vypsané před tortillou. Spolu se špenátem a mrkví vrstvěte do tortilly a zarolujte.
AUTOR: VEGANOTIC
Oběd
Cuketové špagety se sezamovým tofu
- cibule
- česnek
- uzené Tofu
- koření: sladká paprika, bílý a barevný pepř, kmín, muškátový oříšek, nové koření, sůl
- zeleninový vývar
- tahini
- limeta
- sojová omáčka
- 2 cukety
- kapka oleje
Postup
Na sezamovém oleji si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme česnek a uzené tofu na kostičky. Zasypeme kořením (sladká paprika, kmín, bílý a barevný pepř, muškátový oříšek, nové koření) a osolíme. Podlejeme zeleninovým vývarem a vmícháme tahini (sezamovou pastu), šťávu z limety a sojovou omáčku. Necháme krátce povařit. Špagety vyrobíme spiralizérem neno škrabkou Julienne ze syrové cukety. Zdobíme sekaným koriandrem a sezamovými semínky.
Inspirace z kuchařky VEGANSKÉ POCHOUTKY od Jéroma Eckmeiera
Večeře
Špíz se smaženým květákem
V klasickém dvojobalu (Hraška & strouhanka) s bramborovou kaší a pažitkovým dipem
Ingredience:
- květák
- Hraška
- strouhanka
- brambory
- rostlinná smetana
- olej na smažení
- sůl a pepř
- Tofu natural
- česnek
- pažitka
Postup:
Květák rozebereme na menší růžičky. Obalíme v Hrašce a strouhance nebo kukuřičných lupínkách a osmažíme. Bramory oloupeme, uvaříme a rozmačkáme s trochou smetany a oleje. Osolíme. Tofu natural rozmixujeme s kapkou oleje, pepřem, solí, troškou sojové smetany a zamícháme na drobno stříhanou pažitku – objev: chutná jako žervé! )
Pokročilejší kuchaři a kuchařky mohou na obalování použít místo Hrašky těstíčko z mouky, koření a vody nebo sliz ze lněného semínka.
AUTOR: NOM NOM
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010