Tofu
Natural, hedvábné (silken), uzené, bylinkové… Tofu je základní hmota, kterou můžete jíst jen tak, naložit, obalit a usmažit, orestovat… Jako asijský výrobek se hodí také do všech asijských nebo fusion pokrmů, jako je thajské curry nebo polévka Wakame. Dále se z něj dá umixovat Tofunéza, tvarohový základ pro slané pomazánky nebo sladké krémy do dezertů. Z uzeného Tofu se skvěle dělá severská pomazánka, paštika nebo škvarky.
Tofu je zdrojem bílkovin, železa a (to srážené siřičitanem vápenatým, např. Lunter či Alnatura) i vápníku.
Myslíte si, že vegani jedí hlavně soju a výrobky z ní? Mrkněte se na složení jakéhokoliv běžného výrobku – ve většině najdete sojový lecitin, mouku nebo olej. V cukrovinkách, v cereáliích, polévkách omáčkách, pečivu, krmení pro domácí mazlíčky… Soja je dnes téměř ve všem, i v kosmetice.
Právě proto je mnoho veganských produktů úplně bez soji, tzv. Soy-Free (např. část výrobků firem Vegetariánský řezník, Follow Your Heart a dalších).
Bojíte se, že kvůli sojovým výrobkům pro vegany se ničí pralesy? Není tomu tak. Převážná většina celosvětové produkce soji je určena k výkrmu zvířat chovaných na maso. Kolem 70 % soji je zpracováno na šrot a oleje pro výkrm zvířat. Dokonce i v ČR se dokrmují zvířata chovaná na maso sojou. K vypěstování sóji, kterou české velkochovy dovážejí k vykrmování zvířat, je potřeba 325 000 hektarů půdy. Okolo 2 % šrotu je následně zpracováno na sojovou mouku a proteiny do jídla pro lidi. Přibližně 6 % soji je určeno k přímé lidské spotřebě – k výrobě všech těch sojových produktů.
ZDROJ: soyatech.com | Hnutí Duha
Snídaně
Tofu tvaroh s ovocem
- 1 kostka tofu natural (200 g)
- 1/3-1/2 hrnku rostlinného mléka (75-100 ml)
- šťáva a kůra z 1/2 středního citrónu (nejlépe BIO kvality)
- 1-2 lžíce agáve sirupu
Postup
Tofu opláchneme a do hlubší misky rozlámeme na malé kousky. Přilijeme mléko (množství podle toho, jak moc chcete tvaroh tekutý), citrónovou šťávu a kúru a agáve sirup. Vše rozmixujeme do krémové konzistence (trvá to přibližně 2-3 minuty). Tvaroh můžeme dále dochutit kakaem, karobem, vanilkou, proteinem, kokosem…
AUTOR: DEWII
Oběd
Knedlíky plněné uzeným Tofu se zelím
Náplň do knedlíků
– na cibulce osmahneme kostičky uzeného tofu
– osolíme, opepříme, přidáme kostičky a pár lžiček šťávy červené řepy (kvůli barvě)
– já dala ještě pár lístků libečku
– necháme vystydnout
Těsto na knedlíky
– 8 středních brambor uvaříme ve slupce, necháme vystydnout, oloupeme a nastrouháme přes jemné struhadlo
– smícháme si hrnek hrubé mouky se 3 lžícemi drceného lněného semínka a lžičkou soli
– ze směsi nastrouhaných brambor a mouky uhněteme těsto
– vyválíme a nařežeme na čtverce/kolečka trošku větší než dlaň
– vzniklé placky plníme lžící vystydlé směsi uzeného tofu, řepy a cibule a modelujeme kuličky, které ihned vkládáme do vroucí vody
– vaříme dokud kulička nevyplave a vyndaváme děravou lžící
Podáváme s dušeným zelím v zeleninovém vývaru a osmahlou cibulkou a Tempehovými škvarky
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Limetkové tofu v kokosu,
se šťouchaným avokádovým bramborem
Tofu natural mi nikdy moc nechutnalo. Dělám z něj převážně základy pro pomazánky. Kdo má jen trochu rád exotické – fusion jídla, tak si na Tofu naloženém v limetkové šťávě a obaleném v kokosu s avokádovou kaší mimořádně pochutná. Pozor, je to smažené jídlo – nejezte ho moc často.
Ingredience:
Na 2 porce
- 1 balení Tofu natural
- 3 limetky (šťávu ze 2, kůru z 1)
- 6 brambor
- 1 avokádo
- Hrašku na obalování
- kari
- chilli
- strouhaný sušený kokos na obalování
- olej na smažení
- sůl
- bílý pepř
- koriandr
Postup:
Tofu natural nakrájíme na plátky, pokapeme limetkou ze všech stran, posypeme limetkovou kůrou a necháme marinovat. Mezitím dáme vařit brambory a vyloupneme si avokádo. Marinované Tofu namočíme v těstíčku z Hrašky, dochucené kari nebo chilli a obalíme v kokosu. Smažíme dozlatova. Vařené brambory scedíme, přidáme sůl, bílý pepř, avokádo a rozšťoucháme na kaši. Zdobíme koriandrem.
AUTOR: NOM NOM
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – Darujme.cz