Seznamování
Ač se to nezdá, veganských potravin je převážná většina. Ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka, řasy, houby, bylinky. Většina hyper a supermarketů už má své BIO, DIA, Bez Lepku oddělení nebo alespoň regál, kde najdete základní veganské potraviny, jako jsou rostlinná mléka, (bezlepkové) obiloviny, sojové kostky a obecně zdravější verze různých potravin ( např. sladidla). Alternativy mléčných a masných výrobků (pudinky, jogurty, uzeniny, Tofu, Sojanézu…) hledejte v chladničce. Někdy najdete Tofu (např. hedvábné Tofu natural) mezi asijskými specialitami, sojové kostky, plátky, nudličky a granulát zase u luštěnin (protože to je také sušený výrobek z luštěnin).
Kompletní nabídku alternativ výrobků, jako jsou sýry, šlehačky, náhrady vajec, různé majonézy a alternativy masa nové generace, nabízejí specializované veganské prodejny nebo zdravé výživy a e-shopy. Pokud si něco oblíbíte, nebojte se zeptat na gastro-balení. U některých, třeba mražených výrobků, se vám to vyplatí. Pro aktuální informace sledujte na Facebooku skupiny jako jsou Veganské jídlo v ČR/SR obchodech nebo Veganské slevy
10 věcí, které by vám v kuchyni neměly chybět
1/ Obiloviny a traviny
Ovesné vločky, různé druhy rýže (jasmínová, kulatozrnná Arborio, celozrnná), pohanka, quinoa… Nejen jako přílohy, ale i jako vybavení snídaňového baru v podobě kaší.
2/ Luštěniny
Cizrna (na pomazánky, do placiček – burgeru, karbanátku apod.), soja (ideálně fermentovaná v podobě tempehu, případně mladé sojové lusky v úpravě Edamame), různé druhy fazolí (nejlepší jsou ty černé na burger nebo brownies), čočky (nejrychleji uvařená je červená a černá čočka Beluga se hodí do ovocného salátu) a hrachu.
3/ Ovoce, zelenina, houby
Vždy mějte dostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Citrusy do vody, sezónní ovoce do kaší, salátů nebo na výrobu smoothies. Dále se hodí mít po ruce avokádo k namazání na topinku, rajče, okurku, ledový salát a papriku na obložení vegíčkového sendviče nebo jako přílohu k hummusu. Mrkev, celer, petržel, cibule na vývar a česnek do pomazánek. + Vždy když nakupujete, nezapomeňte na čerstvé, voňavé bylinky – nebo využijte svůj záhonek. Bazalka, kopr, petržel, libeček, máta, citronový tymián, rozmarýn, ananasová šalvěj. Mňam! Jo, a to ovoce mějte i sušené, hodí se do kaší, dezertů a salátů.
4/ Ořechy & semínka
Vedle obilovin jsou ořechy a semínka nejenom skvělým doplňkem snídaňových kaší a luštěninových směsí, ale také hlavní ingrediencí veganských mlék a sýrů. Z ořechů jsou výborná másla (pozor na závislost na burákovém másle), semínka zase mají magické vlastnosti – chia bobtnají a vytvoří pudink, lněné pouštějí sliz, který lepí jako bílek.
5/ Těstoviny, pečivo a mouky
Většina klasických těstovin je dnes už bezvaječných. My milujeme bezlepkové těstoviny z černých fazolí nebo kukuřice. U pečiva je potřeba si projít složení tam, kde ho kupujete a pak si vybrat z nabídky. Většinou se sádlo, vejce, ani mléko nedává do tmavého pečiva – chleba apod. Do bílého pečiva se často přidává máslo. Čistě rostlinné rohlíky nabízí třeba Antonínovo pekařtví. Z nabídky mouk, vedle klasických, zkuste třeba špaldovou, pohankovou a směs lupinových Jizerku.
6/ Tofu a Tempeh
Tofu natural a silken Tofu, případně jinak ochucené Tofu (bazalkove apod.) se hodí na výrobu pomazánek, tvarohu a krémů. Stejně tak uzené Tofu, které se hodí i na obalování nebo do paštik a směsí na placky. Tempeh a zvášť ten uzený, se hodí místo slaniny, škvarků nebo jiné uzeniny.
7/ Alternativy masa
V současnosti už se nemusíte omezovat na sojové výrobky, které je náročné upravit tak, aby byly opravdu chutné. Zkuste alternativy nové generace např. z portfolia e-shopu PuroShop.cz nebo od značky Linda McCartney, kterou seženete v Globusu, Robi a Seitan (třeba od firmy SunFood), které seženete v supermarketech (v těch chladničkách) nebo uzeniny z řady Albert Veggie.
8/ Kvalitní oleje
Ideálně za studena lisované. Pečlivě vyberte olej do vysokých teplot. Musí mít vysoký bod zakouření. Kokosový, avokádový, sezamový, olivový, lněný, dýňový, makový…Používejte střídmě.
9/ Neslazené sojové mléko a ovesná smetana
Na výrobu sojanézy, koktejlu, do omáček, polévek…
10/ Vychytávky
Hraška – na obalování, zahušťování, do dezertů
Lahůdkové droždí – do pomazánek a omáček
Černá sůl – do pomazánek, nádivek, salátů a omelet
Uzené koření – paprika, sůl a další… kamkoliv
Mořské řasy – jako alternativa rybích produktů
Plechovka kokosového mléka – šlehačka a krém do dezertů, smetana do omáček a polévek
Tamari – nejlepší sojová omáčka
Tahini, Pasta z černých fazolí, Chutney – instantní Orient, Mexiko a Indie
Jedlá soda a ocet – místo kypřícího prášku, místo vejce, místo čističe na vodní kámen, místo šamponu a kondicioneru… 🙂
Neslazené cornflakes – kukuřičné lupínky místo strouhanky
Snídaně
Raw Pohanková Kaše
Ingredience:
- 1 hrnek pohanky
- 1 hrnek vlašských (či jiných) ořechů
- 2 zelená jablka, zbavená jadřinců a bubáka
- šťáva z jednoho většího pomeranče
- 1/3 lžičky mletého kardamomu (opatrně, ať to s ním nepřeženete)
- 1/2 lžičky mleté vanilky či vanilkového extraktu
Postup:
Pohanku a ořechy dejte do misek, zalijte vodou a nechte přes noc nebo nejméně jednu hodinu máčet. Slijte a propláchněte. Všechny ingredience dejte do mixéru (jestli používáte ponorný mixér, jablka nakrájejte na menší kousky) a rozmixujte dohladka. Přendejte spolu s ovocem, ořechy apod. do čistých (ideálně vařící vodou vypláchnutých) dobře uzavíratelných skleniček. Skladujte v lednici.
AUTOR: VEGANOTIC
Oběd
Rajda s písmenkama
Dnes už si málokdo vzpomene na chuť klasické české rajské polévky nebo omáčky. Vše se dochucuje paprikou a bazalkou směr Itálie. Vraťte se do dětství s vůní skořice a písmenky.
Ingredience:
- rajčata
- zeleninový vývar
- rostlinná smetana
- cibule
- cukr
- tymián
- skořice
- sůl a pepř
- bezvaječná písmenka, rýže nebo Tofu knedlíčky
- bazalka nebo máta
Postup:
Rajčata pokrájíme na malé kousky. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli a vložíme rajčata. Zasypeme cukrem (použila jsem hnědý třtinový) a tymiánem. Dále špetku soli, špetku skořice a pepř. Podlejeme zeleninovým vývarem a necháme probublávat. Až se rajčata rozvaří tak směs rozmixujeme a zjemníme ovesnou smetanou.
Podáváme s bezvaječnými písmenky, ale můžeme i s rýží.
Dochutíme kapkou olivového oleje a lístkem bazalky nebo máty.
AUTOR: NOM NOM
Večeře
Seitan na žampionech a bramborové harmoniky
Brambory jak já Vás miluji, kolik věcí se z Vás dá udělat – bramboráky, bramborová polévka, zapečené brambory, bramborová kaše… A takhle můžu jmenovat dál a dál. Tyto pečené brambory jsou trošičku pracné a pečou se 60 minut, ale i tak stojí za to. Seitan na žampionech – místo Seitanu můžeme použít Robi (což je nejvíc) a nebo třeba Tofu, kdo co má v lednici (takovej Babica ze mě 🙂 ). Omáčka je rychlovka, takže brambory doporučuji začít dělat trochu dřív. Komu nevadí cibule určitě ji doporučuji použít a osmažit před žampiony, omáčka bude mít plnější chuť.
Uvědomila jsem si, že neuvádím na kolik stupňů peču něco v troubě – to bude tím, že vlastně nevím na kolik peču, mám teď v Ově takovou idiotskou troubu, která peče strašně divně a nedá se odhadnout na kolik a jak dlouho, čili musím podle oka. Jak říkají v TV respektujte zkušenosti s vlastní troubou.
Ingredience na 2 porce:
- asi 3 plátky seitanu
- 200 g žampionů
- 400 ml vývaru
- sójová omáčka
- lžíce bramborového škrobu
- sůl
- pepř
Harmoniky
- 4 větší brambory
- 4 stroužky česneku
- tymián
- lžíci rostlinného oleje
- lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
1. Brambory si očistíme kartáčkem a opatrně do nich uděláme zářezy s asi 3mm rozestupy, řežeme asi do 2/3 brambory.
2. Smícháme rozmačkaný česnek a koření s olejem a snažíme se směs vetřít do zářezů brambory.
3. Dáme péct do vyhřáté trouby, po 30 minutách se pokusíme plátky oddělit od sebe, můžeme podle potřeby přidat trochu směsi s olejem.
Omáčka:
1. Žampiony očistíme od hlíny, oloupeme a nakrájíme na plátky. Seitan nakrájíme na nudličky.
2. Na oleji osmahneme žampiony do hněda a potom přihodíme seitan. Osolíme, opepříme a ochutíme sójovou omáčkou.
2. Zalijeme asi 350 ml vývaru a chvilku povaříme. Ve zbytku vývaru dobře rozmícháme škrob a vlijeme do pánve, omáčka začne hned houstnout. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Podáváme s bramborovými harmonikami.
AUTOR: BLUE VEGAN PIG
PODPOŘTE NÁS
Platforma pro udržitelný rozvoj a etiku, z.s. (PURE)
8134281342/2010 – Darujme.cz